Szombathely

2016.02.22. 14:13

Ilyen Szombathely egyetlen mosolygós bölcsődéje

Szombathely - Megvan a vasi megyeszékhely első „mosolygós bölcsődéje”: ezt a címet a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi Napraforgó Bölcsődéje érdemelte ki. A nevelők és a szülők is vidámabbak itt: megállnak a kihelyezett táblákon olvasható idézetek előtt, és csillogni kezd a szemük.

Simán Klára

- Egyre több szülő áll meg a bejáratnál lévő táblánál, és olvassa el a napi bölcsességet, amit éppen kirakunk – mondta el érdeklődésünkre Pósfainé Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi vezetője, aki hozzátette, hogy január elseje óta működik náluk ez a rendszer. Mosolygós bölcsődének lenni ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy reggelente, amikor beérnek az épületbe a kisgyermeküket hozó felnőttek, látnak a falon egy bölcs mondást, amelyet naponta változtatnak. Ebből táplálkozik az a pozitív gondolatsor, amely ettől elindul a fejükben, és - ha szerencséjük van - többször is eszükbe jut a nap folyamán, erőt adva a nehézségek közepette.

– A nevelők akkor húznak egy kártyát, amikor rossz napjuk van. Ezeken a kis lapokon is olyan idézeteket olvasnak, amelyek pozitív irányba mozdítják lelkiállapotukat – tájékoztatott az igazgató. Saját kedvencét is elárulta nekünk, amelyet gyakran kihúz: „Amire vágyunk, amit szeretnénk, az kitartó munkával meg is fog valósulni – és nem szabad feladni soha”.

fotó: Unger Tamás

Ez a program a Mosolygós Magyarországért mozgalom keretében, a mentális egészségért indult. Pósfainé Sebestyén Bianka kertelés nélkül kimondta, hogy ez egy nagyon felgyorsult világ, sok munkával és idegeskedéssel – viszont van lehetőségünk a hozzáállásunkon változtatni.

- A célunk, hogy egy kicsit megálljunk, el tudjunk gondolkodni ebben a rohanó, gondokkal terhelt világban; és pozitív gondolatot, jókedvet ültessünk el a felnőttekben - ők ezt tovább tudják adni a kicsiknek is. Ugyanis a nagyok lelkiállapota kihat a gyermekekre, főként ilyen pici korban, amikor a legfogékonyabbak a szülők, nevelők hangulatára. Ők sokkal könnyebben odamennek a vidám felnőtthöz, mint ahhoz, akinek rossz a kedve – állítja az igazgató. Hozzátette: ahhoz, hogy ők ezt a mosolygós bölcsőde címet viselhessék, el kellett végezniük egy tanfolyamot is, amelyen megmutatták a munkatársaiknak, hogy ez az egész rendszer hogyan is működik. Ennek része volt a többi között egy önismereti tréning is.

Ma már nemcsak a kártyákkal szereznek vidám pillanatokat a felnőtteknek – és így a gyerekeknek – hanem cetlikkel is. Egy szmájlit formázó tetejű befőttesüvegbe tehetik bele a szülők a napi pozitív élményeiket, érzéseiket, gondolataikat, amiket leírnak. Aztán ezeket havonta egyszer összegyűjtik, fel is olvassák. Sőt, ki is teszik a(z egyébként agytevékenységet stimuláló) narancs és vöröses színű cetlire írt szövegeket a falra. (Elmosolyodtunk egy csupa nagy betűs íráson: „MA NINCS SEMMI” - ezt egy szülő írta, és viccesen hatott a csupa aranyos, bölcs szöveg között.)

- A programmal egy szakmai konferencián ismerkedtem meg, és nálunk bevált. Az a hosszú távú célja ennek a mozgalomnak, hogy minél többen csatakozzanak ehhez a pozitív eszmerendszerhez: például oktatási és közművelődési intézmények, kórházak, cégek, vállalkozások – mondta el Pósfainé Sebestyén Bianka. Az igazgató szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy ha mi mosolygunk, jó kedvünk van, azt tovább tudjuk adni másoknak is. Főként a gyermekeknek továbbítjuk ezt a hangulatot - nagyon fontos, hogy a jövő nemzedékét mire neveljük. A szakember szerint a mentális egészség az egyik legfontosabb, legmeghatározóbb dolog, amit adhatunk nekik.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!