Szombathely

2014.12.12. 19:30

Itt járt a Sábát kommandó - Fiatalok segítenek az elöregedő, vidéki zsidó közösségeknek

Szombathely - Budapestről érkezett péntek este három fiatal a zsidó hitközség szombatvárására. Ez más volt, mint máskor.

Némethy Mária

„Hat napon át dolgozzál, és végezd el minden munkádat, a hetedik nap azonban szombat az Örökkévalónak, a te Istenednek; ne végezz semmi munkát... azért áldotta meg az Örökkévaló a szombat napját, és megszentelte azt." (2Mózes 20:9-11.)

A szombat szent nap a zsidók számára. A cél az, hogy különbözzék a többi naptól. Nem a lustálkodásról szól. Ez a hét csúcspontja, amely köré a többi nap csoportosul. Ez a nap a test felüdülését szolgálja, de egyben szolgálja a lélek felüdülését is.

Mindig péntek este készülnek fel a szombatra. Hogyan? Erről így beszélt Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke:

– 1945, azaz a háború befejezése óta minden pénteken este összegyűltek szombathelyi zsidók a zsinagógában, az imateremben szombatköszöntő imára. Ezen legalább 10 férfinak ott kell lennie, de nő gyújt gyertyát, mond áldást a közösségnek. Áldással kezdődik utána a közös vacsora, a kiddus. Aki áldást mond, az megtöri és kiosztja a szombati kalácsot, amelyből minden ott lévő kap. Vacsora közben kötetlen beszélgetés folyik. Úgy gondoljuk, hogy mára egy kicsit beleöregedtünk ebbe a péntek esti hagyományba. Valahogy szomorúvá lett. Ezért arra kértük a zsidó hitközségek országos elnökét, küldjön hozzánk olyanokat, akik megismertetnek bennünket azzal, hogy egy nagyobb zsidó közösségben, például Budapesten, milyen is a szombat várása.

Dési Tamás, Kőszegi Judit és Nagy Ákos péntek este a szombathelyi hitközség kiddusán. Fotó: Timár Gergely

Ezért érkezett péntek este Szombathelyre a Sábát kommandó, azaz három fiatal Budapestről. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) kommunikációs irodavezetője, Nagy Ákos, külügyi referense, Dési Tamás és a zsidó egyetem egyik hallgatója, Kőszegi Judit.

A zsidó hitközség imatermében ezen az esten Dési Tamás volt az előimádkozó, erőteljes, szép hangján most ő vezette a szombatköszöntő imát. Volt benne kaddis, azaz gyászima is az év során elhunytakért, de voltak nagyon lendületesek, vidám dallamúak is, szinte táncra lehetett volna perdülni rájuk.

– Ez nagyszerű volt! – hallottuk a végén Márkus Sándortól.

– Ez az első utunk, de jövőre szeretnénk többen több közösséghez eljutni az országba – magyarázta Nagy Ákos. – Azt gondoljuk, mindenképpen tiszteletreméltó, hogy itt Szombathelyen ilyen kis közösség éltette és élteti tovább a hagyományokat, és az is nagyszerű, hogy megfogalmazták a gondjukat. A kommandó szolidaritást vállal az elöregedő közösségekkel, de ugyanakkor próbálja is felrázni őket. 2015-ben a rabbiképzővel közösen szervezünk majd több ilyen utat.

A zsidó nem térítő vallás, senkit nem akar megtéríteni, de öröm számukra, ha minél többen megismerik a több ezer éves zsidó hagyományokat, a zsidóság eszmerendszerét, azt, amit a zsidó vallás, a zsidóság fennállásának ötezer éve alatt adott a világnak.

December 19-én, pénteken este fél 6-tól nyilvános Hanuka-ünnep lesz Szombathelyen a Batthyány téren, majd az imateremben lesz szombatköszöntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!