Szombathely

2009.09.16. 02:28

Japán kulturális nap lesz Kőszegen

Kőszeg - Szeptember 19-én, szombaton a Jurisics-vár Művelődési Központban rendezik meg az I. Japán kulturális napot. A rendezvény lelkes fő szervezője az Ataru Taiko Ütőegyüttes.

Némethy Mária

Támogatóként csatlakozott a kezdeményezéshez a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, illetve több civil személy és szervezet. A szervezéshez nagy segítséget nyújtott a budapesti közpon-tú Magyar-Japán Baráti Társaság.

Az egész napos programsorozat kiállításmegnyitóval kezdődik 9 órakor a külső várudvaron. Beszédet mond Básthy Béla kőszegi alpolgármester és Cseri József, az Autófókusz Kft. szombathelyi ügyvezető igazgatója. 9 óra 15 perctől délig anime rajzolás és vetítés (ifjúsági klub, közreműködik a Szombathelyi Kawaii Club), 9 óra 30 perctől délig origami hajtogatás (közreműködik a Magyar Origami Kör) lesz. 10 órától 12 óráig papírsárkányt lehet készíteni. 12 órakor a klubteremben kiállítás nyílik a gyermekek műveiből. Ezeket zsűrizi Vihar Judit (a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke) és Vörös Emil (az Ataru Ütő-együttes művészeti vezetője). 12 óra 20 perctől 13 óráig papírsárkányt lehet reptetni a várárokban.

Délután háromnegyed 1-kor a belső várudvarban ünnepélyes megnyitót mond Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke és Takamizu Hidero, a Japán Nagykövetség kulturális és sajtóosztályának első titkára, valamint Huber László, Kőszeg város polgármestere.

13 és 14 óra között japán népmeseolvasás, majd elő-adás kezdődik a haikuról, erről a jellegzetes japán versformáról, amely három sorból áll. Az előadó Vihar Judit. 14 és 15 óra között haiku verseny és kalligráfia kezdődik; 14-15 óráig bonsai előadás és tanácsadás lesz (itt lesz Katona Ervin, a Nemzeti Bonszai Gyűjtemény Kuratóriumának elnöke); 15 óra és 15 óra 45 perc között kimonóbemutatót láthatnak a belső várudvaron (előadó Aoki Tomiko); 15 óra 45 perctől egy órán keresztül ohara stílusú ikebana-bemutató lesz (előadó Shinonume Kouke); háromnegyed 5-től fél 6-ig aikido-, iaido- és jodobemutató a belső várudvaron (a szombathelyi Chushinkan Budo közreműködésével); fél 6-tól fél 8-ig teaceremónia a JUK-ban (előadó Palotás Gábor, az Uraszenke Teaiskola magyarországi csoportjának vezetője); 19 óra 30 perckor kezdődik az Ataru Taiko Ütőegyüttes másfél órás taiko koncertje.

Egész napon át tartó programok is lesznek ezen a napon. Az én Japánom címmel lesz látható a Magyar-Japán Baráti Társaság kiállítása az Ifjúsági Klubban; A lakk születése és a japáni lélek, avagy a 9 ezer éves festőtechnikáról látható kiállítás a lovagterem előtti folyosón Balogh Gabriella (Urushi festőművész) alkotásaiból; Katona Ervin bonsai-kiállítása a JUK-ban; a japán kard születéséről Orsai Henrik és Nagykáldi Szabolcs tart egész nap ismertetést; az Ataru együttes taiko hangszerkiállítása és bemutatója látható a belső várudvaron; egész nap anime vetítés, animés színezők és kifestők, táncszőnyeg és egyéb japán játékok láthatók az ifjúsági klubban (közreműködik a Szombathelyi Kawaii Club); s egész napon át tart egy japán autómárka-kereskedés nyílt napja is.

A rendezvény díjmentes, kortól függetlenül kiváló kikapcsolódást kínál. Eső esetén is megrendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!