Szombathely

2016.04.01. 19:36

Kék színű biztonság - Az autizmus világnapján az Aranyhídnál találkozunk

Szombathely - Szombaton délután ismét kék lufik szállnak Szombathely fölé: az autizmus világnapján a hagyományos séta és kulturális program mellett az autizmussal élőket segítő vasi intézmények is bemutatkoznak. A nyílt nap 15 órakor kezdődik az Aranyhíd EGyMI-ben, a séta innen indul 17 órakor a Városházához.

Ölbei Lívia

Az Esőemberke Alapítvány kezdeményezésére lett eleven hagyomány Szombathelyen az autizmus világnapjának megünneplése: a nemzetközi szokásoknak megfelelően az idén is kék lufik tömkelege száll majd az ég felé. (Bár a Városháza „kékre festését” még nem sikerült elérni. Fényfestésről volna szó.) Az Esőemberke Alapítványhoz ezúttal szervezőként csatlakozott a PontMás Alapítvány, amely kifejezetten a vasi autista gyerekek támogatására jött létre.

Az autizmus világnapjának szombathelyi programja szombaton 15 órakor kezdődik a Dózsa György utcai Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központban, ahol bemutatkoznak az autizmussal élők ellátásával foglalkozó vasi intézmények: az Aranyhíd, a Micimackó Óvoda, a Váci Mihály Általános Iskola, a Holnap Háza Lakóotthon, a Ma Háza Foglalkoztató, a Rum-Kastély EGyMI és a Csimborasszó Gyermekközpont. A kék lufis menet szokás szerint a Mesebolt Bábszínház színészeinek vezetésével - és vidám zene-bonával - érkezik meg a Fő térre, közben szívet is kaphatunk ajándékba (ez lesz az „Add a szíved”-akció).

A Városházánal 18 órakor beszédek hangzanak el - a hagyományok szerint az Esőemberke Alapítványt támogató városi önkormányzat képviseletében is -, az Aranyhíd tánc- és drámaszakköre mellett a WSSz színészei adnak műsort, végül felröppennek a kék lufik.

Minderről Nádorné Vörös Ibolyával váltottunk szót. Az Esőemberke Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozza: a program nyilvános, nemcsak a sétára, hanem már a nyílt napra is várják az érdeklődőket. Nem kell ehhez más, csak nyitottság, érdeklődés - és ha lehet, viseljünk „valami kéket”. Közben azt is megérthetjük, hogy az autistáknak miért van szükségük gondoskodásra és biztonságra. Az Esőemberke Alapítvány most azzal küzd, hogy a frissen fölépített Ma Háza Foglalkoztatót kellő pályázati támogatás híján nem tudja arra használni, amire való: autizmussal élő felnőttek foglalkoztatására. Elkelne náluk a segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!