Szombathely

2015.08.28. 13:49

Két utcát megfordítanának, hogy szembe menjünk a Nagyszállóval

Ünnepi számmal jelentkezett az Életünk a Savaria Szálló építésének száz éves évfordulója alkalmából. Két utca haladási irányát is megváltoztatnák, csakhogy szembe mehessünk a Nagyszállóval.

Budai Dávid

Éppen száz éve, 1915-ben nyitotta meg a kapuit a Kovács Szálló Szombathelyen. A centenárium tiszteletére az Életünk szerkesztősége különleges lapszámmal lepte meg az olvasóit: a július-augusztusi dupla Életünk a szombathelyi Nagyszálló múltjába, közelmúltjába és jelenébe nyújt betekintést. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön mutatták be a vaskos folyóiratot a mintegy félszáz érdeklődőnek.

A helyi történészek (Pál Ferenc, Horváth József, Mayer László) tanulmányai a korabeli Szombathelyet és a Kovács család életét elevenítik fel, Lőcsei Péter irodalomtörténész a szállónak a város kulturális életében betöltött szerepét mutatja be. A lapszám záró anyaga Spiegler Tibor személyes hangú riportja és képriportja a Nagyszálló jelenéről. A szakértők tanulmányai mellett helyet kaptak korabeli dokumentumok, fotók valamint a sajtó reflexiói a szállóépítésre majd később a szálló életére: ily módon, a Nagyszálló történetén keresztül a szombathelyi polgári világról is képet ad a folyóirat.

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott: Szombathely emblematikus épülete előtt tiszteleg az Életünk legfrissebb száma, nem véletlenül. A szálloda minden szempontból megkerülhetetlen, nem csak építészettörténeti és kulturális szempontból, hanem azért is, mert tökéletes lenyomata Szombathely egykori társadalmának. A Savaria szálló olyan páratlan kulturális emlék, amely iránt – jelenlegi hányatott sorsa, sőt egy évtizedes elhagyatottsága ellenére is – óriási az érdeklődés. Szinte példa nélküli a városban a Nagyszálló köré szerveződött közösség összetartása is. A különböző intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek minden, a Savaria Szállóval kapcsolatos kezdeményezésben önzetlenül segítenek. A közösség természetesen a Facebookon is rendkívül aktív, hiszen nagyon sok szombathelyinek van személyes élménye a szállóról. Nincs ez másképpen az irodalmi folyóirat mostani szerzői esetében sem. A megnyitón meg is elevenedtek a személyes emlékek és persze azok is, amelyeket a szerzők hosszas kutatás során tártak fel. Megtudtuk, a szálló annak idején a kulturális élet központja volt, megfordult itt többek között Kosztolányi Dezső, Dsida Jenő, Bartók Béla, Kosztolányi Dezső Móricz Zsigmond, Móra Ferenc, Fedák Sári. Itt meg kell jegyezni, a szombathelyi közönség nagyon kritikus volt, senki nem vehette biztosra a sikert.

Aki viszont szívén viseli a Savaria Szálló sorsát, annál egészen biztosra vehető, hogy tetszést arat a mostani Életünk centenáriumi száma. Mint ahogyan a hallgatóság körében is nagy tetszést aratott az a felvetés, hogy a Széll Kálmán és a Szelestey László egyirányú utcák haladási arányát meg kellene cserélni, mert így a vasút felől érkezők, az elhagyatottságában is impozáns szállodával szemben haladhatnának. A felvetés nekünk is elnyerte a tetszésünket, támogatjuk, akárcsak az Életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!