Szombathely

2014.12.14. 19:15

Kevesebb a vevő, nem megy jól az üzlet a Fő téri árusoknak

Szombathely - Kézműves termékekkel, az ünnephez kötődő élelmiszerekkel, ajándékokkal, játékokkal, dísztárgyakkal, no meg vendéglátó standokkal találkozhatnak így advent idején a Szombathely főterére látogatók. Az árusok hogyan élik meg az adventi vásárt?

Némethy Mária

Ezüstvasárnap körül már komolyra szokott fordulni a karácsony előtti vásárlázi láz. Most is így van? Mi a tapasztalatuk a Fő terén felállított fabódékban álló árusoknak?

- Hát ez eddig nem így volt, mert rossz volt az idő, és kevesebb a vevő - állítja a sógorának árusító Kárpáti Zoltán, aki már hatodik éve kínál a téren sapkát, sálat, kötöttárut.

- Több mint tíz éve vagyok itt karácsony előtt, ami a vásárlási kedvet illeti, azt mondom, ez közepes - hallom átellenben Horváth Attilától, aki csalogatóan illatos árut, sült kolbászokat forgat éppen.

- Nem az igazi ez az adventi vásár, tavaly többet vásároltak az emberek. Most átlagosan 10-20 dekát visznek, pedig olcsóbbak vagyunk és minőségben jóval jobbak, mint a boltok - hallom az aszalványokat eladó, Bükről érkezett Horváth Bélától, aki hozzáteszi: nyolc éve van itt, és egy lefelé hajló görbével ábrázolná a vásárlási kedvet.

- Nagyon megfontoltak az emberek, láthatóan nincs pénzük. Én azt mondom, nem rossz a vásárlóerő, de lehetne jobb is - osztja meg velünk véleményét a fémárukat kínáló, gravírozó Horváth Henrik 15 éves szombathelyi vásározó múlttal a háta mögött.

- Az első két hét esős volt, még az italos bódéknál sem boroztak emberek, úgyhogy nem csodálkoztam, hogy hozzánk sem jöttek bőráruért. Olcsón szeretnének jót vásárolni, tehát igényük van, de pénzük az nincs - mondja mosolyogva a zalaegerszegi Jandrasits Anikó.

- Mi azt sajnáljuk, hogy hamarosan véget ér az advent, a vásár. Jó itt lenni, jó a hangulat, mindig voltak érdeklődők is - hallom Tamás Dórától és Virág Barbarától, akik rehabilitáltak által készített ajándéktárgyakat kínálnak.

- Ötödik éve vagyok itt, szerintem évről évre nehezebb időszakot élnek meg az emberek, a forgalom 10-20 százalékkal csökkent tavalyhoz képest - állítja Nagy Csaba méhész, aki méhviaszból készült karácsonyfadíszeket is kínál csinos standján.

Voltak, akik név nélkül nyilatkoztak. Nem akartak szerepelni, mert szeretnének jövőre is jönni, viszont voltak észrevételeik.

- A város lehetne belátóbb is. A hivatalnokok is láthatták, hogy az első két hétben pangott itt minden, mert rossz volt az időjárás, viszont a helypénzt előre le kell perkálnunk. Normális lenne, ha visszaosztanának belőle valamit, mert nem volt szerencsénk. Nem méltányos, hogy csak mi viselünk kockázatot!

- Az, hogy mi itt vagyunk nap mint nap a város közepén, ez egy karácsony előtti színfolt Szombathely életében, az itt élő embereknek egyfajta hangulati tényező. Ezt figyelembe kellene vennie a városnak, ilyenkor alacsonyabb tarifájú lehetne a helypénz! - jegyezte meg egyikőjük.

Advent harmadik szombatján végre nem esett eső, de ezüstvasárnap köd szitált a megyeszékhelyen.

Ahogyan leszállt a szombat este, és még fényesebbé vált a tér karácsonyi díszkivilágítása, egyre több ember érkezett a térre. Vásárolgatott, falatozgatott, iszogatott, gyülekezett a Fő téren felállított színpad köré. Érkeztek fiatal párok babakocsival és karon ülő kisgyerekekkel, és jöttek karonfogva idős házaspárok is.

A színpadon a karácsonyváró kitűnő műsor után a református lelkész, Jakab Bálint hirdetett igét. A lelkész angyaljárás idejének nevezte az adventet. Arról beszélt, hogy ez kegyelmi idő, hiszen a hajszoltan élő posztmodern kor emberének életébe is szeretne beleszólni Isten.

Advent harmadik vasárnapjára, örömvasárnapra készülődve az Úr eljövetelének közelségét ünneplik a katolikusok, ennek a napnak liturgikus színe a rózsaszín. A két lila gyertya már égett a város hatalmas adventi koszorúján a téren, szombaton este ezt a rózsaszínt gyújtotta meg sok érdeklődőtől körülvéve Illés Károly alpolgármester.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!