Szombathely

2013.11.07. 15:15

Konferencia a 40 éves a Vasi Skanzen tiszteletére

Szombathely - Kulturális diverzitás a szabadtéri néprajzi muzeológiában címmel rendeztek konferenciát csütörtökön a Savaria Múzeumban a 40 éves Vasi Skanzen tiszteletére, amelyet előtte be is mutattak a vendégeknek.

1973. augusztus 20-án nyílt meg a szabadtéri néprajzi múzeum Szombathelyen, amely a hagyományos vasi falvak képét őrzi. Ebben az idealizált faluban van archaikus soros beépítésű utca, láthatjuk a gazdálkodás építményeit, szőlőhegyet, gyümölcsös és zöldséges kertet, a faluközösség középületeit. Torzóban maradt a faluközpont a kápolnával, és máig nem épült meg a két oldalt beépített utcasor.

– A szakma szíve fáj, hogy nem sikerült végigvinni a fejlesztési koncepciót, amely európai szinten is különleges. Reméljük, hogy lesz rá akarat és elég pénz, hogy befejezzék – mondta köszöntőjében Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a Vasi Skanzenben csütörtökön. – Vas megye nem földrajzi, hanem közigazgatási egység, nagyon színes kultúrával, amit a skanzen részben bemutat. Mindig voltak nagy személyiségek a történetében, akik nem hagyták elveszni a gondolatot – köztük Gráfik Imre, Nagy Endre, Nagy Zoltán, Illés Péter – mindig volt és van egy felelőse, tudósa, kutatója, és mindig meg kellett harcolni a szükséges pénzekért, mert nem kis gond az épületek fenntartása. Fontos, hogy a skanzen megtartsa megyei jellegét, és beízesüljön a civil szférába, rendezvényei illeszkedjenek a város kulturális programjai közé.

A ház előtt balról: Cseri Miklós és Horváth Sándor néprajzkutatók köszöntötték a résztvevőket. Fotó: Horváth Csaba

A Savaria Múzeumban csütörtökön kiállítás is nyílt „Fényképek és szóképek" címmel, amely – testvér tárlataként a skanzenbelinek – a tradicionális vidéki világba enged „visszapillantást."

A konferencián a Vas megyeinél tágabb kontextusban jelent meg a kulturális sokszínűség: volt az ország másik feléből, a Sóstói Múzeumfaluból hozott előadás, de az amerikás magyarok kultúrájáról szóló is. Bodnár Zsuzsa a nyíregyházi tirpákság életmódját mutatta be. Láthattuk az ottani tanyaképet, tengeri góréval, dohánypajtával, galambdúccal. Utóbbi elengedhetetlen része a gazdaságnak, mert a gyermekágyas asszony és a beteg galambhúsból készült finom ételeket kapott.

Anita Paun-Gadza Horvátországból érkezett, ő a hatvanéves kumroveci „Ófalu" Múzeumban zajló múzeumpedagógiai műhelymunkát ismertette meg a hallgatósággal. Irena Roskar Szlovéniából jött, a Rogateci Szabadtéri Néprajzi Múzeum felnőttképzési programját – mint kulturális turisztikai programot – mutatta be, amelynek az „Örökségkóstoló" nevet adták. Ez Szlovénia egyetlen szabadtéri múzeuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!