Szombathely

2016.05.31. 19:58

Konfirmáción innen és túl

Szombathely - Szinte minden napra jut valamilyen összejövetel, néha több is, a Károlyi Gáspár téri református közösségben. Múlt csütörtökön például a három éve konfirmált fiatal felnőttek csoportjának évfordulóját tartották, akik azóta is rendszeresen találkoznak, hogy tanulmányozzák a Bibliát. Erről beszélgettünk a gyülekezet lelkipásztorával.

A Szombathelyen 2003 óta szolgáló Jakab Bálint az istentiszteletek mellett külön hittan-, illetve bibliaórákat tart a felsős gyerekeknek, az ifiknek, a felnőtteknek és az idősebbeknek, felesége, Jakab-Köves Gyopárka pedig az alsó tagozatosoknak.

Sajátos helyet foglal el ezek között az a csoport, amely minden évben fiatal felnőttek számára teszi lehetővé a közösséghez való tudatos csatlakozást: ők többnyire családi indíttatás nélkül,  érett fejjel határozták el, hogy keresni kezdik Istent.

A 2012-es csapat tagjai - egy jogász, két pedagógus és egy nagyvállalati menedzser - az egyéves felkészülést követő konfirmáció után úgy döntöttek, tovább szeretnék folytatni a Biblia tanulmányozását.

A tiszteletes elvállalta a feladatot, és a kéthetente megszervezett alkalmak szinte az őskeresztények házi összejöveteleire emlékeztető eseményekké értek. Jakab Bálint szerint „az ilyen kis csoportok jelentik az egyház - mint nagy egész - élő sejtjeit”.

A konfirmációra való felkészítés alapigazságai után itt már az élet minden szférájának kérdései előjönnek, s ezeket a Szentíráshoz mérve dolgozzák fel. A tavaly kezdődött migrációs hullám kapcsán például óhatatlanul megfogalmazódott, hogy keresztény emberként hogyan kell viszonyulni a menekültekhez.

A lelkipásztor - aki erdélyi származású magyarként tudja, mit jelent jövevénynek lenni - úgy véli, a helyes hozzáállás két szempont egyensúlyán alapul, miszerint egyrészt a ténylegesen menekülők előtt feltétel nélkül meg kell nyitnunk a szívünket, másrészt azt a felelősségünket sem felejthetjük el, amely az Isten által ránk bízott emberek és értékek - a családunk, nemzetünk, kultúránk, hazánk - vonatkozásában hárul ránk.

- Ne teremtsünk a befogadás által olyan helyzetet, ami egyik félnek sem jó. - idézte fel álláspontját a tiszteletes.

- Ha a sajátjainkért való felelősséget elvetjük, akkor a megoldás helyett a félelem jelenik meg, megszűnik a biztonságérzet, a szeretettség egyik alappillére. Ha pedig a hatalom ezt a politikai korrektség jegyében elfojtja, a feszültség könnyen konfliktusban törhet ki.

A bibliaóráknak másik fontos jellegzetessége az olvasott igeszakaszok személyes példákon keresztül történő magyarázata, emelte ki valamennyi csoport kapcsán Jakab Bálint, hiszen - utalt János apostol szavaira - Jézus tanítványai is arról tettek tanúságot, amit (akit) „láttak, hallottak, megérintettek”. Ezek a példák hozzák létre azokat a belső csatornákat, amelyeken keresztül az elvont fogalom összekapcsolódik a valósággal. Aki keres - konfirmáción innen vagy túl -, az talál!

Kalcsics Ildikó

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!