Szombathely

2015.02.27. 12:25

Közgyűlés után: a Jobbik bocsánatkérésre szólította fel Czeglédy Csabát

Szombathely - Elfogadták a város idei költségvetését és a Szent Márton Köpenye Szociális Programot a csütörtöki, maratoni hosszúságúra sikeredett közgyűlésen - erről a két témáról esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken délelőtt.

Szombathelyi Médiaközpont

Bocsánatkérésre szólította fel a Jobbik Czeglédy Csabát, aki Balassa Péter szerint kijelentésével súlyosan megsértette a pártot és szimpatizánsaikat. A baloldali frakció vezetője Szombathely bombázásának 70. évfordulója kapcsán azt mondta, hogy a bombázásért a Szálasi-kormány a felelős, és a Jobbiknak tisztáznia kell a nyilas diktatúrához való viszonyát. Sárközy Csaba, az oktatási bizottság jobbikos tagja történelmi tényeket sorolt, és kijelentette: a Jobbik nem utódpárt, semmi közük sincsen semmilyen diktatúrához.

A jobbikos sajtótájékoztatón Sárközy Csaba, Balassa Péter és Szalai Bálint

Balassa Péter a Szent Márton Köpenye Szociális Program kapcsán elmondta: törvényi kötelezettség volt a megalkotása, annak semmi köze Szent Mártonhoz, csupán települési támogatási programról van szó. Támogathatónak tartja az anyagot, de megjegyezte: a Fidesz-kormánynak köszönhető, hogy egyre több a rászoruló az országban. Üdvözölte a Civil Cselekvési Tervet, amelybe az ő javaslata alapján kerültek be a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetek. A költségvetést nem szavazta meg, indoklása szerint ugyanis nincs mozgástere a városnak, és több tétel nem is szerepel benne. Szerinte még vannak tartalékok a büdzsében, felesleges például a tervezett autóbeszerzés. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költözése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kőszegi utcai épület felújításának költségei és a bérleti díjból várható bevételek között nincs nagy különbség. Úgy véli, hiba volt újabb haladékot adni a zanati kerékpárút építőjének. Felháborítónak nevezte, hogy ezentúl kéthavonta lesz közgyűlés. Szalai Bálint, a Jobbik szombathelyi alelnöke a buszmenetrend változásairól beszélt.

Lendvai Ferenc (Fidesz) szoros, ám sok mindenre kiterjedő büdzsének nevezte az idei költségvetést. Pozitívumként említette, hogy nem lesz adóemelés, se új adónem, és a város képes hitelfelvétel nélkül megoldani ezt az évet. Hozzátette: próbálták arányosan csökkenteni minden terület támogatását. A szociális program komplex, jól kidolgozott anyag, amely hosszú évekre meghatározza a város szociális rendszerét, elnevezése pedig az elmúlt évek legfrappánsabb ötlete - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Az uszodáról szólva kifejtette: egy sportuszoda mindenhol veszteséges, nem lehet drága belépőjegyeket árulni, mert közjóléti szolgáltatásról van szó. A város önálló cégben veszi át a létesítmény üzemeltetését, és abban bíznak, hogy a felújítást követően alacsonyabbak lesznek a fenntartási költségek, és sikerül az évi 150 milliós veszteségből lefaragni. 99 százalék esély van rá, hogy 2016 szeptemberéig megépül a zanati kerékpárút, hiszen ezt vállalta a cég - emlékeztetett Lendvai Ferenc. A frakcióvezető cáfolta, hogy ezentúl kéthavonta lesz csak közgyűlés, eseti döntés, hogy márciusban nem tartanak. Idén egyébként a korábbi évekhez hasonlóan legalább kilenc alkalommal ül össze a képviselő-testület - tette hozzá.

A baloldali sajtótájékoztatón Dr. Nemény András és Szuhai Viktor

A szociális programot nem lehet a költségvetés nélkül értelmezni, hiszen ez a terület mínusz százmillió forinttal az egyik vesztese az idei büdzsének - mondta dr. Nemény András. A baloldali képviselő szerint az, hogy ötszázmillió forinttal kevesebb forrást kap a város a központi költségvetésből, az Orbán-kormány önkormányzatokat elsorvasztó törekvését jelzi. Emlékeztetett: nem szerepel a büdzsében a szimfonikus zenekarnál feltárt hiányhoz, a Savaria Fórum-perhez és az uszoda fenntartásához kapcsolódó plusz kiadás. Szerinte azzal, hogy márciusban nem lesz közgyűlés, a városvezetés bebizonyítja, hogy fél a nyilvánosságtól. Szuhai Viktor szakmaiatlannak tartja a karnevál időpontjáról szóló döntést, augusztus utolsó hétvégéjén ugyanis már évnyitókra készülnek a családok, és turisták sem jönnek olyan nagy számban. A képviselő hangsúlyozta: Szombathely legnagyobb rendezvényéről van szó, ehhez képest jelenleg nincs szervező, csak kapkodás, fejetlenség és értelmetlen döntések sora.

A legfontosabb mozzanat az évben a költségvetés megtárgyalása, hiszen ez a városvezetés bibliája - mondta Molnár Miklós (Pro Savaria). A költségvetésért felelős alpolgármester szerint év közben még jelentősen módosulhat a büdzsé, de azt látni kell, hogy a központi költségvetésből származó források csökkenése és az előző évi fejlesztési hiány közel egymilliárd forintot jelent. Működési oldalon ugyanakkor több százmilliós pluszt tartalmaz az anyag. Szerinte jelen körülmények között ez egy vállalható költségvetés, fő törekvésük az egyensúly fenntartása. Mint mondta, új adót nem vezettek be, de a jövőben érdemes lenne megvizsgálni a használaton kívüli ingatlanok és a nem életvitelszerűen lakott lakások után fizetendő közteher lehetőségét. A NAV költözése szerinte egy megtérülő beruházás, és akár mintaprojekt is lehet a Szovánál, amelyhez hasonlót a jövőben többet kellene bonyolítani. A szimfonikus zenekarnál feltárt hiány kapcsán felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy akinek bármely önkormányzati céggel szemben jogos követelése van, időben jelezze. A buszmenetrend változásairól szólva kiemelte: alapos felmérés után döntöttek a 10H és a 8H járatok bevezetéséről, hiszen az Epcos költözése miatt több száz dolgozó közlekedését kell megoldani a Csaba utcai telephelyre.

A következő közgyűlés április 16-án lesz.

A csütörtöki közgyűlésről itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!