Szombathely

2014.03.20. 19:50

Közös koncepció

Kismarton/Eisenstadt - Hivatalos baráti találkozón fogadta Hans Niessl, Burgenland tartomány kormányzója dr. Hende Csabát, Szombathely országgyűlési képviselőjét és dr. Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét.

Vas Népe

A találkozón részt vett Magyar Levente, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is. Hans Niessl tartományfőnök a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: jó hangulatú megbeszélést folytattak egyebek között közúti közlekedési, kerékpárút- és vasútfejlesztési kérdésekről.

- Nagy öröm számomra, hogy a vasfüggöny lehullásának 25. évfordulóján egyeztethetünk határon átnyúló tervekről - mondta Niessl, hozzátéve, hogy olyan közlekedésfejlesztési koncepciót dolgoznak ki közösen, amely modellértékű lesz egész Európában. Szólt arról is, hogy szükség van a vasútvonalak villamosítására, melyben Magyarország előbbre jár.



- Tavalyi találkozásunkkor számos olyan témát vetettünk fel, mely mára már a megvalósulás szakaszába lépett - hangsúlyozta dr. Hende Csaba. Kiemelte: akkor megállapodtak az egykori határátkelő-épületek elbontásáról és a forgalom akadálymentességéről, az erre vonatkozó projekt óriási lépéssel halad előre. Hende Csaba szólt arról is, hogy 2020-ig duplájára kívánják növelni a határátlépési helyeket. Jelenleg 31 ponton van lehetőség átkelni.

- Ez nagyon kedvező Magyarország többi szomszédjához képest, de a nyugat-európai modelltől még így is elmarad - fogalmazott. Dr. Puskás Tivadar kiemelte: a mentőszolgálatok együttműködéséről is tárgyaltak, de az egészségügy más területén is együttműködnek. Szólt arról, hogy Szent Márton születésének 1700. évfordulójának ünnepére meghívták nyugati szomszédainkat is, és remélhetőleg Ferenc pápa is elfogadja Magyarország meghívását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!