Szombathely

2017.03.05. 14:46

Legóból épült terepasztalok a Kockanapokon

Szombathely - Két napig vendégeskedett a városban a Kockanapok rendezvény. Sokan voltak kíváncsiak a kiállításra.

Tóth Kata

Legórajongó nagy óvodások, kisiskolások és lelkes szüleik lepték el szombaton és vasárnap az Agora - Művelődési és Sportházat. Hogy aztán A csillagok háborúja, a Gyűrűk ura vagy éppen a Szuperhősök jeleneit bemutató terepasztalok előtt álljanak a látványtól megbabonázva. Nem csoda, hogy tátva maradt a szájuk: ritka készleteket, motorizált építményeket, mondhatni legóból készült műalkotásokat láthattak Magyarország egyik legnagyobb magángyűjteményéből.

Fotó: Nagy Jácint

- Mind a két fiam, a nyolcéves Huba és az óvodás Regő is mindennap órákig játszik a Ninjago-minifigurákkal. Már a fürdőkádban is harcolnak - Hentsey Krisztina, a két fiú anyukája elnézően mosolyog kipirult arcú gyerekeit nézve. Hubának és az osztálytársának, Horváth Domonkosnak is egy csomó legója van otthon, de amit a sportházban látnak, az minden képzeletet felülmúl. A Star Wars-os csillagromboló előtt időznek sokáig, aztán húzzák a szüleik kezét tovább a sok száz legó építőkockából álló X-szárnyú vadászgép, Yoda, a Jedi Lovag és Spongyabob Kockanadrág felé. Mindent látni akarnak: R2D2-t, a Disneyland motorizált építményeket és a földszinti játszóházat is, amiben készleteket lehet összeépíteni. És ahol a legkisebbek egy óriási játszószőnyegen harminc kiló duplóból alkothatnak kedvükre.

Fotó: Nagy Jácint

A játszószőnyegen 10-15 társával együtt a négyéves Vas Izabella dolgozik elmélyülten. Házat épít, virágokkal díszíti a tetejét. Az édesanyja szerint imád legózni, ebben utánozza a bátyját. Most először vannak ilyen nagy bemutatón - örülnek, hogy van játszóház is.

Fotó: Nagy Jácint

A szombathelyi rendezvény a legómániások, kicsik és nagyok ünnepe, igazi családi program volt a hétvégén. Mint kiderült, az utazó kiállítás anyaga egy mosonmagyaróvári magángyűjtő, Zentai Ferenc tulajdona, aki rengeteg, köztük nemzetközi építőversenyt nyert már. Takács Gergely szervezőtől megtudtuk, a bemutatott darabokat egy profi csapat minden helyszínen hat óra alatt felépíti. Ezért tudnak viszonylag sok helyre eljutni. A 2015 év végén útjára indított kiállítás a terepasztalok mellett nagy méretű legómodelleket és ritka készleteket is bemutat, amelyekkel a látogatók máskülönben lehet, hogy nem találkoznának.

Szombathelyen idén először voltak Kockanapok - megkockáztatjuk, nem utoljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!