Szombathely

2015.05.01. 15:34

Május 1-jei időutazás a szombathelyi Szent István Parkban

Szombathely - Először tartottak Május 1. Fesztivált a Szent István parkban, Szombathelyen.

Bakos Ágnes

Egy rövid séta alatt megelevenedett a magyar történelem az érdeklődők szeme előtt. A honfoglalás korát a Magor Íjász és Hagyományőrző Egyesület mutatta be: nem csak megcsodálhatták, de ki is próbálhatták a célba lövést íjjal. Az államalapítást, Szent István korát a Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület elevenítette fel a látogatóknak. Tábort vertek Nagy Lajos király lovagjai, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Csoportja, és a körmendi Batthyány Lovas Bandérium tagjai is. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozata a világháborúk korát hozta el a Szent István parkba.

Fotók: Vincze Kornél

Napjaink katonáival is találkozhattak az érdeklődők: a Magyar Honvédség katonatoborzásra is kihasználta a rendhagyó majálist. A főszervező, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület célja a nemzeti öntudat erősítése, az „V. Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutatóval". Családoknak szóltak a programok és el is érték a célközönséget: gyerekek és felnőttek egyaránt lelkesen nézelődtek a korhű ruhák, fegyverek között a rendhagyó és hagyományteremtő majálison. A legnagyobb sikere a lovaknak volt: sorban váltották egymást a hátasokon a kicsik és a nagyobbak, és sokan voltak, akik csak messziről csodálták az állatokat.

Fotók: Vincze Kornél

A sétakocsikázásra alkalmas kocsik nem maradtak pár percnél tovább üresen a Szent István parkban, folyamatosan adtak munkát a befogott lovaknak az érdeklődők.

Katonanóták és népzene adták az aláfestő zenét, a klasszikus majálist idéző „sör és virsli", valamint élőzene és tánc estére (és az éjszakai órákra) maradt a Szent István parkban.

Majális Vas megyében

Retro autós-motoros felvonulás Szombathelyen

Megérkezett a Boeing Szombathelyre

Főztek, mulattak Szentgotthárdon

Megküzdöttek a vasvári tűzoltók a hatalmas májusfával

Harminc májusfát állítottak Sárváron: volt piknik, kosár- és pokrócszépségverseny is

Jótékonysági lovas majális a világ közepén, Vépen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!