Szombathely

2015.06.12. 09:50

Már nem a határtérség a legvonzóbb – Messzebb mennének a magyar munkavállalók Ausztriába

Szombathely - Lassult, de továbbra is emelkedik a magyar munkavállalók száma Ausztriában - ez is a fórum tanulsága volt. Az ausztriai elhelyezkedés lehetőségeiről tartott Szombathelyen lakossági tájékoztatót az EURES-T Pannónia osztrák-magyar határ menti társulás.

Bakos Ágnes

- A legtöbb érdeklődő arra kérdezett rá, hogyan tud elindulni, mik az ausztriai munkavállalás feltételei – mondta a szombathelyi fórumról dr. Péter Nóra jogász. A körforgás megvan, mindig vannak új érdeklődők. A legtöbb kérdést a szomszédos osztrák tartományi munkaügyi központ, az AMS Burgenland képviselője kapta Szombathelyen.

A régebb óta Ausztriában dolgozó magyarok a munkanélküli segély feltételeiről is kérdezték az illetékeseket. Felmerült a családtámogatás, a családi pótlék juttatása is: a már kint dolgozók közül sokan vállalnak gyermeket és telepednének le végleg Ausztriában – ez látható az érdeklődésből.

Fotó: Murai Adrienn

Dr. Péter Nóra kiemelte azt is, hogy már nem a határtérség munkalehetőségeit keresik a magyarok, hanem messzebb, Ausztria középső és nyugati felében néznek munkalehetőség után.

Megjelent az a réteg is, akik eddig szezonális munkát vállaltak, ideiglenesen dolgoztak Ausztriában és most állandó munkalehetőséget keresnek.

Fotó: Murai Adrienn

Az érdeklődést jól mutatja, hogy a két és fél órásra meghirdetett fórum, három és fél órán át tartott. Több mint hetvenen vettek részt.

Munkalehetőségek Ausztriában ide kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!