Szombathely

2013.11.13. 15:50

Maradhat a sport a pályán

Szombathely - A közgyűlés nemrég foglalkozott a Kolozsvár utca 27. szám alatti, úgynevezett építők pálya esetleges értékesítésre történő kijelölésével. A területet a Falco-gyár szerette volna megvenni. Ehhez a képviselők nem járultak hozzá.

Bajdó Bettina

A közgyűlés 2011-ben többször foglalkozott az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan értékesítésének a lehetőségével. Az ingatlant a Falco Zrt. szerette volna megvásárolni, illetőleg ezzel összefüggésben a terület szabályozási tervének módosítására jelentett be igényt. A 2011. évben benyújtott vételi szándék szerint az ingatlanra logisztikai célból volt szüksége a cégnek, a terület mintegy 25-30 százaléka a fa alapanyagok tárolására szolgált volna, a terület fennmaradó része zöld felület maradt volna továbbra is. Akkor nem jött össze a terület megvásárlása. A Falco Zrt. így augusztusban ismét vételi ajánlattal kereste meg az önkormányzatot. A hajléktalanszálló leválasztását követően kialakuló területet szerette volna a társaság megvásárolni. A területen védőzónát alakítottak volna ki, melyhez kérték a terület besorolásának megváltoztatását. A sportpálya funkció két éves fenntartását is vállalta volna a zrt. Kérelmükben az szerepelt, hogy az önkormányzat tegye lehetővé a Falco Zrt. számára, hogy vételi ajánlatot nyújtson be a fenti feltételekkel.

A városrész lakói élükön Tér Lászlónéval (balra) többször felszólaltak már a Falco-gyár környezet- és zajszennyezése miatt. Fotó: Horváth Csaba

A napirendi ponthoz a városrész lakói is hozzászóltak. Tér Lászlóné lépett a mikrofonhoz, s nehezményezte, hogy meghallgatásuk és tájékoztatásuk nélkül került terítékre az ügy. A pálya múltjáról beszélt, a szép időkről, majd az elhanyagoltság napjairól. Miért kell ilyen szép területet odaadni a gyárnak, és miért nem sportközpontként működik? – tette fel a kérdést dr. Puskás Tivadar polgármesternek. Egy másik lakó, Tóth János is szót kért, aki a gyár külföldi tulajdonosainak is utána nézett, s aggasztó dolgokat talált.

Dr. Czeglédy Csaba (MSZP–SZTKE) frakcióvezető szerint a Falco-gyár bővítése nagyon változatos formákban kerül a testület elé. Az mondta, hogy amíg a lakosságot nem sikerül megnyugtatni, hogy nem okoz károkat a bővítés, addig nem lehet ilyen ügyekben dönteni. Azt javasolta, ne szavazzanak erről az ügyről, hanem próbáljanak meg egyeztetni a gyár és a lakók között. Molnár Miklós alpolgármester hiába hangsúlyozta, hogy most nem arról döntenek, hogy a Falconak adják-e el a területet, hanem pályázatot igyekeznek kiírni az értékesítésre. Ez a megállapítás nem csitította az ellenzőket. Czeglédy Csaba szerint mindenképpen biztosíték kell, hogy nem ipari tevékenységet folytatnak majd a területen. Az az ötlete támadt, hogy az önkormányzat saját mérőeszközöket is kihelyezhetne, így pontos adataik lennének a környezetterhelésről. Ez utóbbit Marton Zsolt alpolgármester is támogatta, de szerinte a gyárnak kellene viselni a mérőeszköz költségeit. Azt javasolta, a polgármester kérje fel a hatóságokat, hogy végezzenek objektív méréseket. Németh Kálmán (MSZP–SZTKE) megállapította, ha pályázatot írnak ki, csak egy vevő jelentkezik a területre, a Falco-gyár. Egyöntetű álláspontja, hogy ez az egyetlen cég, mely minimálisan sem akar együttműködni sem az önkormányzattal, sem a lakókkal. Azt kérte, vegyék le az ügyet a napirendről. Végül döntöttek a képviselők: a terület ötven évig kisvárosias lakóterület besorolás alá tartozik, így ipari tevékenységet nem lehet rajta folytatni.

Kijavítják a burkolati hibákat

Az előterjesztés szerint az infrastruktúra fejlesztésére is szükség lenne. A Falco Zrt. telephelye mögötti Sági út műszaki állapota évek óta romlik. A zrt. arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy jövőre a társaság jelentős termelési volumennövekedést tervez, viszont ez az út alkalmatlan a megnövekedett mennyiségű anyagok biztonságos kiszállításra. A társaság emiatt a Sági út javítását kezdeményezte. Kérésükre az út felújításának lehetőségét megvizsgálták, annak kátyúzására biztosított a költségvetési fedezet, így kérelmüknek megfelelően 2013. év végéig a burkolathibák javítását elvégeztetik a SZOVA Zrt.-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!