Szombathely

2014.05.06. 14:25

Markusovszky Lajosra emlékeztek

Szombathely - Markusovszky Lajosra emlékeztek kedden a kórházban. Az idei évben a Markusovszky Emlékplakettet professzor dr. Komoly Sámuel vehette át, aki tudományos előadást is tartott.

Farkas Eszter

Az ünnepség a megyei kórház kertjében kezdődött háromnegyed kettőkor, amikor is Markusovszky Lajos mellszobrát koszorúzták meg a kórház a város és a megye vezetői. Ezt követően délután kettő órától előadásokkal emlékeztek az egykori gyógyítóra.

 

Dr. Záborszky Rita osztályvezető főorvos elevenítette fel Markusovszky Lajos életét. Eszerint dr. Markusovszky Lajos vas megyei nemes, a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja volt. 1844-ben orvosi oklevelet szerzett. Jelen volt az 1848. március 15-ei forradalom eseményeinél. A magyar kormány megbízásából szerepet vállalt a magyar katonai egészségügyi szolgálat létrehozásában, a honvédorvosok képzésére létrehozott hadorvosi tanfolyamon katonai sebészetet oktatott és műtő gyakorlatokat tartott. Őt bízták meg a fővárosi sebészeti klinika irányításával. Az Országos Közegészségi Tanács tagjaként, majd elnökeként részt vett Magyarország közegészségügyi rendszerének kialakításában. Markusovszky alapította 1857-ben a ma is megjelenő Orvosi Hetilapot – derült ki a doktornő előadásából.

A szakmai nap folytatásaként professzor dr. Nagy Lajos kórházigazgató mutatta be professzor dr. Komoly Sámuel neurológust, aki a Tudományos Bizottság döntése alapján megkapta a Markusovszky Emlékplakettet.

Komoly Sámuel ezt követően előadást tartott "A neurológia metamorfózisa, lokalizációtól a gyógyításig" címmel, majd átvette az emlékplakettet.

A díjazások és elismerések átadása itt még nem ért véget. A kórházi vezetők új adjunktusi és főorvosi kinevezéseket is átadtak kedd délután, valamint kihirdették a Markusovszky pályázat eredményeit is az ünnepség végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!