Szombathely

2014.03.07. 19:40

Megjelent a Híres nők 10. része

Szombathely - Bemutatták a Híres szombathelyi nők könyvsorozat 10. kötetét pénteken a Savaria Múzeumban: Kelbert Krisztina Szegedy Georgináról írt.

Merklin Tímea

A bemutatót a múzeum megújult dísztermében rendezték egy olyan kiállítási környezetben, amely az eddig megjelent tíz kötet anyagát kelti életre fotók, dokumentumok és személyes tárgyak által. Ahogy Csapláros Andrea múzeumigazgató fogalmazott: „A könyvek kinyílnak és élővé válnak. Minden hölgyhöz egy tárló és egy poszter tartozik azon képek játékával, amelyeket a könyvekből már ismerünk. A kiállítás letisztult és elegáns, amilyen a kurátora, Kelbert Krisztina."

Balról prof. dr. Horváth Boldizsár, Kelbert Krisztina, Csapláros Andrea, dr. Takátsné dr. Tenki Mária és dr. Puskás Tivadar. Fotó: Horváth Csaba

Az eseményen dr. Hende Csaba miniszter kiemelte: „Nem az számít, hogy honnan jövünk, hanem, hogy mit teremtünk."

– Szegedy Georgina méltó a figyelmünkre, arisztokrataként hamar megtanulta a kötelességvállalást – mondta dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a könyvbemutatón.

– 447 ágy volt a hadikórházban, és ő mindennap végigjárta az összes beteget. Élete szerelmét, az ezredorvos Pető Ernőt is itt a kórházban találta meg, nem egyszerűen érzelmek kötötték össze őket, hanem „ugyanabba az irányba néztek". Együtt gyógyítottak háborúban és békében.

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntője után prof. dr. Horváth Boldizsár idézte Szegedy Gina alakját, aki „a jótékonyság géniusza" volt. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok asszony Kelbert Krisztinát nemcsak mint szerzőt – aki éjt nappallá téve dolgozott a könyv megírásán –, hanem mint sorozatszerkesztő társát is köszöntötte, és kiemelte a Szülőföld Könyvkiadó munkáját, amely a Híres szombathelyi nők köteteinek megjelentetését vállalta. Hangsúlyozta: a sorozat a városban jó közegre talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!