Szombathely

2016.05.16. 07:15

Milliós pénzek videojátékozásért - egy szombathelyi, aki beszállna az e-sportba

Tudta, hogy manapság rengetegen keresnek több milliós összegeket azzal, hogy a számítógépen játszanak? Az e-sport, azaz a versenyszerű videojátékozás az új évezred sportága, amelynek bajnokságait külföldön már a legnagyobb tv csatornák is műsorukra tűzik.

Rákos Bianka

A technika mintha megállíthatatlan lenne. Egyre több új kütyü kerül a piacra, így már csak idő kérdése volt, mikor jön el az idő, amikor kedvenc focicsapatunk mellett szorítunk a legjobb e-sport csapatunknak is. A feltörekvő sportágat mára külföldön legalább akkora érdeklődés övezi, mint az igazi sztársportokat, és több nemzetközi egyetem is létezik, ahol az e-sportolók ösztöndíjat kapnak.

Klement Örs szombathelyi egyetemista, nagy rajongója az e-sportnak mellyel még évekkel ezelőtt ismerkedett meg.

– Akkor találkoztam az effajta versenyekkel, amikor először bekötötték nálunk az internetet. A Call of Duty 2. volt az első online játék, amelybe bele szerettem, majd később egyre több másikat is kipróbáltam. Eddig kisebb magyar versenyeken vettem részt csapattal, de az összetartás hiánya miatt nem értünk el nagyobb sikereket. – mesélte a fiú, aki jelenleg inkább hobbiként gondol a versenyjátékokra.

Örs az e-sport világbajnokságokat még csak a közvetítésekből ismeri, de ha lenne rá lehetősége kipróbálná magát a nagyok között.

– Szívesen vennék részt a hivatalos versenyeken egy profi csapat tagjaként, de nincs túl sok időm a felkészülésre. Sajnos Magyarországon még annyira gyerekcipőben jár ez a sportág, hogy szponzoraim sem akadnának, külföldre pedig csak ezért nem mennék ki. Mellesleg a fizetett játékosok, akár csak más sportban, akár napi 12 órát is gyakorolnak egyhuzamban, ami már kimerítő lehet. – mondta.

Elsőre a folyamatos videojátékozás tényleg jól hangzik, de valójában hatalmas szellemi megterhelés a versenyzőknek. Vannak játékok, ahol a logikán túl szükség van matematikai tudásra, és a szem-kéz koordinációkat is be kell tanulniuk. A jó e-sportoló gyors, kitartó és eszes.

Örs szerint itthon furcsán néznek arra, aki versenyszerűen játszik. Sokszor kerül elő, hogy az egész értelmetlen időpazarlás, és egyáltalán nem tekintenek úgy egy e-sportolóra, mint egy például egy teniszezőre.

– Az emberek felfogásával van baj, mert olyan sportokhoz hasonlítják, ami testi aktivitást igényel. Egyszerűen nem tudják elfogadni, hogy ennek is vannak rajongói, ugyanúgy, mint például a focinak. Az e-sport is sport, csak szellemi. – fogalmazta meg véleményét Örs. Valójában, míg a sakkozást is sportnak hívjuk, miért ne lehetne például egy League of Legends meccset is annak nevezni? Ugyanannyi kreativitást és logikát igényel, mint egy átlagos sakkpárbaj, ráadásul nagyobb érdeklődés is kíséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!