Szombathely

2016.03.17. 18:46

Minden, amit tudni kell a szombathelyi lomtalanításról - Időpontok, utcák, szabályok

Szombathely - Tavaly ezer tonna lomot gyűjtöttek össze a városban. A tapasztalat azonban az mutatja, hogy sokan egyéb hulladékot is kihelyeznek.

Budai Dávid

A húsvét közeledte egyben azt is jelenti, hogy lassan a böjti időszak végére érünk. A lelki nagytakarítással párhuzamosan eljön az ideje a házak tavaszi nagytakarításának. Ebben pedig, ahogyan minden évben, úgy most is segítségére lesznek az önkormányzatok. Valahol már tart a lomtalanítás, ám a legtöbb helyen csak most kezdődik a limlomok gyűjtése. A tapasztalat az, hogy az a kacat, amit tavaly, az utolsó pillanatban mégsem dobott a hulladékkupac tetejére, továbbra is csak a helyet foglalja. Most hát legyen könyörtelen, és szabaduljon meg tőle! A tapasztalat azonban sajnos azt is mutatja, hogy a hosszú évek gyakorlata ellenére  sokan  továbbra sem a  helyes magatartást  követik a lomtalanítás során, tudtuk meg Potyondi Nikolettől, a Szova Zrt. kommunikációs munkatársától. Ezért különösen fontosnak tartjuk felhívni a lakosság figyelmét az akció feltételeire, kiemelve a lomtalanítás során kihelyezhető hulladékfajtákat.

Acsádról, Meszlenből és Vasszilvágyról már csütörtökön elszállították a lomokat. Tébeli Imrének, Horváth Krisztofernek és Kocsis Lászlónak többször is kellett fordulnia, mire el tudták szállítani a településekről a kihelyezett hulladékot Fotó: Németh Richárd

Fontos tudni, hogy a Szomhull Kft. csak a meghatározott hulladéktípusokat viszi el. A nem kihelyezhető szemét a közterületet csúfítja addig, amíg az önkormányzat meg nem rendeli annak illegális hulladékként történő elszállítását. Ez azonban jelentős többletkiadást jelent az érintett település számára.

Lomnak számít, tehát kihelyezhető a háztartásokban normál háztartási mennyiségben keletkező olyan nagy, darabos hulladék, ami nem fér bele a gyűjtőedénybe, mint például: ágybetét, bútordarab, játék, kerékpár, szőnyeg, szánkó, babakocsi, szabadidős és sportfelszerelések stb.

Ami viszont nem helyezhető ki, az a kerti hulladék, nyesedék, (zöld hulladék), állati tetem, trágya, bontásból származó autóalkatrész (kárpit, szélvédő, lökhárító stb.), építési törmelék (mosdókagyló, csempe stb.), lapátos hulladék, gumiabroncs, veszélyes hulladék (permetezőszer maradék, permetezőszeres göngyöleg, festék, festékes göngyöleg, akkumulátor, neoncső, hullámpala, gyógyszer, fáradt olaj, olajos-, üzemanyagos göngyöleg stb.), elektronikai hulladék (hűtőszekrény, televízió, háztartási gép). A lomtalanítási akciók sikerét bizonyítja, hogy tavaly Szombathelyen és környékén mintegy ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Forgács Róbert, az acsádi lomtalanítás egyik kincsét mutatja. Ön is megszabadulhat a kacatoktól

A megyeszékhelyen, az eddigi gyakorlatnak megfelelően hat körzetben történik a lomtalanítás az alábbi időpontokban:

2016. ÁPRILIS 02.: a Thököly I. utcától északra eső városrész a Perint és Gyöngyös patak között a Petőfi Sándor utcáig, valamint a Szent Márton utcától északra a Gyöngyös patak és a vasútvonal között, a volt búcsúi vasút nyomvonaláig (a belváros, valamint a Sugár u. - Hadnagy u. - 11-es huszár út környéke, Lovas u. környéke).

2016. ÁPRILIS 09.: a Petőfi Sándor és a 18-as honvéd utcáktól északra eső városrész a Perint és a Gyöngyös patak között a Váci Mihály utcával bezárólag (a Derkovits lakótelep, az Akacs M., Szabó M., Deák F., Engels F. utcák környéke, illetve a 14 emeletes mögötti utcák).

2016. ÁPRILIS 16.: a Szent Márton u. és Thököly I. utcáktól délre eső városrész, amelyet keletről a vasútvonal, nyugatról a Perint patak, délről a Szent Gellért u. határol (a belváros déli része, Joskar-Ola lakótelep, KISZ lakótelep, Százhold utca a Szent Gellért utcával bezárólag).

2016. ÁPRILIS 23.: a Perint pataktól nyugatra eső városrész a  Jáki  úti temetővel bezárólag  (ide tartozik Olad, az  oladi lakótelep,  a Csónakázótó  környékétől a Jáki úti temetőig húzódó városrész).

2016. ÁPRILIS 30.: a kőszegi - szentgotthárdi vasútvonaltól keletre eső városrész, az ipartelep utcái, (Zanat már nem!), valamint a volt búcsúi vasúttól északra eső városrész (Kámon, Herény, Stromfeld lakótelep., Bébic lakótelep., Éhen Gyula lakótelep, Pick lakótelep, Minerva lakópark). Dél felől a Csaba útig bezáróan.

2016. MÁJUS 07.: a Ferenczy I. - Szent Gellért - Csaba utcák vonalától délre eső városrész (a Hajnóczy u., Újperint, Petőfi-telep, valamint a Diófa u. környéki lakótelep, Gyöngyösszőllős, Gyöngyöshermán és Szentkirály), illetve Zanat városrész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!