Szombathely

2009.04.01. 02:27

Minőségi borokat termettek a csepregi tőkék

Csepreg - Borversenyt tartottak szombaton a művelődési házban. A csepregi szőlősgazdák félszáz nedűje jól vizsgázott, bizonyítva, hogy az év közben előforduló sok betegség ellenére jó évjáratot zárhattak a bortermelők.

Tersztyánszky Krisztina

Az idén először új helyszínen: a művelődési ház erre a célra átrendezett színháztermében tartották a tavaly termett borok versenyét. A szakemberek szerint ugyanis fontos, hogy az italokat füstmentes, tiszta levegőjű, jó fény- viszonyú helyiségben lehessen értékelni.

A borokat hat-hat fős szakmai zsűri értékelte. A fehérborok bírálóbizottságának elnöke Baráth Sándor, a somlóhegyi Reibacher pincészet igazgatója, míg a vöröseké Hatos István, a Kőszeg és Környéke-Vaskeresztes és Környéke Hegyközség hegybírója volt.

A csepregi hegy a 2008-as szezonban egyenlő arányban és viszonylag egyenletes színvonalon termett vörös- és fehérborokat. Legalábbis ezt bizonyítják a versenyre elhozott minták: huszonöt vörös és huszonhat fehér. A vörösborok mezőnyének mintegy fele kékfrankos vagy kékfrankos cuvée volt, míg a fehérborok között a rizlingszilváni dominált, de jól szerepeltek a szürkebarátok és a chardonnay is. A máskor slágernek számító cserszegi fűszeres az idén hátrébb csúszott a népszerűségi listán. Összességében a tavalyinál kevesebb gazda versengett, de jobb minőségű borokkal - állapította meg a zsűri. Vörösborok kategóriájában Tóth Kálmán cabernet sauvignon és zweigelt bora, valamint Horváth József pinot noir-ja bizonyult a legjobbnak. A fehérborok kategóriájában Tóth Kálmán chardonnay-ja és Szabó Pál rizling-szilvánija vitte el a pálmát. A többi versenyző hasonló pontszámokkal ezüst és bronz minősítést kapott.

A Csepregi Borbarát hölgyek az idén is megválasztották az aranyosok közül a hölgyek borát. Fehérből Tóth Kálmán chardonnay-ja, vörösből pedig Horváth József pinot noir bora ízlett legjobban a szebbik nem képviselőinek.

A borversennyel ismét kezdetét vette Csepregen a mindig mozgalmas szőlészeti-borászati szezon. A metszéssel már a legtöbb helyen végeztek a gazdák, most a vesszők lehajtását, lekötözését végzik - tudtuk meg Tóth Kálmántól, a hegyközség választmányi tagjától. Ha az idő engedi, a hét végén meg lehet kezdeni a lemosó permetezéseket. A borok minőségének vizsgálatánál a természetes, jó megvilágítás is fontos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!