Szombathely

2015.11.26. 16:18

Mit talált a szombathelyi delegáció a csehországi Falco-gyár helyszínén?

Szerdán szombathelyi delegáció érkezett a csehországi Jihlavába, hogy találkozzanak azokkal az emberekkel, akik elérték, hogy a Kronospan cég ottani két gyára felszerelje a környezetterhelés megszűnéséhez szükséges szűrőberendezéseket.

Vadas Krisztina

A szombathelyi delegáció tagjai közt ott volt dr. Hende Csaba, aki élére állt a Tiszta levegőt! civil kezdeményezésnek, valamint Kántás Zoltán városi képviselő is. Mellettük olyan emberek vettek még részt az utazáson, mint Barók Andrea, a Szülőföld Egyesület vezetője, Horváth Vilmos volt országgyűlési képviselő, Győrvári János faipari szakértő és Rozsenich Bence, a szombathelyi Fidelitas elnöke. Tudósítónk elkísérte őket.

ISMERŐS GONDOK

Először a jihlavai Városházára érkeztünk, ahol találkoztunk azokkal a helyiekkel, akik éllovasai voltak a Kronospan gyárak környezetszennyezése elleni küzdelemnek. Ők nem mások, mint Vratislav Vyborny, Jihlava alpolgármestere, Katarína Ruschková városházi környezetvédelmi főosztályvezető, Rostislav Habán képviselő és Jana Vitnerova az Arnika környezetvédelmi szervezet helyi vezetője.

Az alpolgármester elmondta, hogy két gyára van Jihlavában a Kronospannak. A cég elég jelentős munkáltató a jihlavai régióban, tehát a városvezetéssel majdnem napi kapcsolatban áll. Csehországban azonban a környezetvédelmi problémákat az állam, és annak kirendelt szervei intézik, nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Az önkormányzat leginkább a Kronospan cég szállítási problémáit oldotta meg, hogy az ne a lakossági forgalmat terhelje.

Fotó: Cseh Gábor

Hende Csaba először is ismertette a jihlavai vezetőkkel a szombathelyi problémákat. - Egy olyan probléma hozott el minket Csehországba, amely részben közös, és amit önök már nagyrészt megoldottak. Szombathelyen tűrhetetlen állapotok vannak a bűz, a szennyeződés és a zajkibocsátás miatt, amit a szintén Kronospan tulajdonú Falco-gyár okoz. Azért jöttünk el, hogy a saját szemünkkel győződjünk meg arról, hogy a jihlavai megoldás valóban orvosolja-e a problémát - fogalmazott.

MÁR VAN SZŰRŐ

A környezetvédelmi főosztályvezető elmondta, tudja, miről beszél Hende Csaba, mert ezeken a problémák Jihlavában is felmerültek. Viszont nagy küzdelmek árán, de az egyik gyár kéményére már 2007-ben felkerült a szűrőberendezés, a másik részlegen 2013-ban üzemelték be. Hozzátette, hogy a Kronospannak volt egy elődje a városban, és ezt a gyárat azért zárták be, mert nem tartották be a környezetterhelési normákat. Ezután jött a Kronospan, ahol ugyanezek a problémák léptek fel: ekkor gondolta úgy a városvezetés, hogy valamit sürgősen tenni kell a környezetszennyezés ellen.

Azonban nem csak a szennyezés, hanem a zaj is nagy problémákat okozott a városban. Mint megtudtuk, Jihlavában az építkezési előírásoknak megfelelően a legközelebbi lakóház két-háromszáz méterre található a gyártól, Szombathelyen azonban ez a távolság mindössze húsz-harminc méter. Jihlavában a zaj problémáját úgy oldotta meg a cég, hogy a gyárépület köré raktárépületeket épített, amelyek lefogják a hangot. Az Arnika környezetvédelmi szervezet vezetője elmesélte, hogyan érték el, hogy a Kronospan felszerelje a szükséges szűrőberendezéseket.

Fotó: Cseh Gábor

- Az Arnika és a lakosság is figyelmes lett a gyárak kéményeiből áradó nagy füstre. Mikor rákérdeztünk, hogy ez micsoda, akkor azt válaszolták, hogy ez csak gőz, azonban a mérések nem ezt igazolták - mondta Jana. A Kronospan a gőz és a por mellett formaldehidet is produkált, ami bizonyítottan rákkeltő hatású. A környezetvédelmi főosztályvezető elmondta, mára a cég már nem használ formaldehid-alapú ragasztókat, ugyanis az emberek nem vették meg azokat a termékeket, amik így készültek. Ma már csak annyi formaldehidet bocsátanak ki, amennyi a fából természetesen felszabadul. A lakosság és a város részéről ekkor már akkora nyomás nehezedett a cégre, hogy 2007-ben inkább felszerelték az UTWS-technológiájú szűrőberendezést az egyik kéményre. A másikban csak később, 2013-ban üzemelték be a szűrőt. Érdekesség, hogy ezt az UTWS-filtert maga a Kronospan cég fejlesztette ki Jihlavában, így az akkori igazgató kicsit még büszke is volt, mikor felszerelték.

- Kiemelendő, hogy ezért semmiféle ellenszolgáltatást nem várt a Kronospan a várostól - mondta a környezetvédelmi főosztályvezető.

ÁLLANDÓ MÉRÉSEK

Elmondták, hogy 2009 óta, a város megbízásából egy állandó mérőberendezés is működik Jihlava ipari területén, a Kronospan gyárak központjától hatszáz méterre, fő szélirányban. Ez azonban nem csak a gyár szennyezését méri, hanem a teljes levegő-összetételt, ám a cégek profiljai alapján be tudják azonosítani, hogy melyik szennyezésért, melyik a felelős. Ha valamelyikük átlépi a megengedett határt, akkor azt jelzik a környezetvédelmi osztálynak.

Emellett Csehországban létezik egy program, amit az Élet- és Környezetvédelmi Minisztérium indított. Létrehoztak egy honlapot, ahová az Arnika környezetvédelmi szervezet felteszi a legnagyobb környezetszennyező gyárakat. Aki erre a listára felkerül, annak kötelessége bediktálni a céges és a mérési adatokat is. Mint elmondták, a cégek nem szeretnek erre a listára felkerülni, ezért a honlap elindulása óra inkább odafigyelnek a megengedett határok betartására. Arra a kérdésre, hogy laikus szemmel milyen változások érezhetők a szűrőberendezések felszerelése óta, azt felelték, hogy eltűntek a nagy porrészecskék és érezhetően jobbá vált a levegő minősége. Ezt bizonyította az is, hogy indítottak egy „Jihlava orra" nevű akciót, amiben arra kérték a lakosságot, hogy jelezzék, hol érezhető a városban a Kronospan kéményeinek füstje: a felhívásra alig néhányan jelentkeztek.

LÁTOGATÁS A GYÁRNÁL

A Városházán tett látogatás után elmentünk a gyárakhoz. Egészen érkezésünkig úgy volt, hogy a gyárakat belülről is megtekinthetjük, de az Jana, az Arnika szervezet vezetője kedden este kapott egy e-mailt a vezetőségtől, amelyben azt írták, sajnos szerdán nem tartózkodnak a városban, így csak kívülről láthattuk az üzemeket. Habár ott jártunkkor az egyik kémény füstölt, Jana elmondta, hogy plusz nyolc fok fölött ebből semmi sem látszik. Ahogy ő fogalmazott: az embereknek szinte csak télen jut eszébe, hogy ott az a gyár, mert nyolc fok fölött semmi sem látható belőle.

Fotó: Cseh Gábor

HASZNOS VOLT AZ ÚT

Az utazás végén Hende Csaba így értékelte a Jihlavában tett látogatást:

-  A helyiek elmondása szerint összehasonlíthatatlanul jobbá vált Jihlava levegője a szűrőberendezés felszerelése óta. 2009 óta folyamatos levegő-szennyezettségi méréseket folytat a város és a cég is, így számadatokkal is alátámasztható a szennyezés csökkenése. A Kronospan cég itt semmilyen feltételekhez nem kötötte a szűrők felszerelését, és mint elmondták, itt már hosszú évekkel ezelőtt megoldották a környezetterhelési problémát, amivel sajnos Szombathely továbbra is küzd. Az sem titok, hogy az UTWS-technológia a Kronospan cég saját fejlesztése, így senkitől sem kell engedélyt kérniük, senkitől sem kell megvásárolniuk. A megoldás tehát a kezeik közt van, és ez egy jó megoldás. A kérdés csak az, hogy vajon Szombathelyen miért nem szerelték még fel? Ez a kérdésünk és a kérésünk is egyben, amit a több ezer ember által aláírt petíció is alátámaszt. Kérdéseket vet fel továbbá az is, hogy Szombathelyen miért próbálják ezt különböző követelésekkel összekötni? Először és mindenekfelett a környezetterhelés problémáját kell megoldani! -  mondta Szombathely országgyűlési képviselője.

Kántás Zoltán bízik az összefogás erejében: - A városházán történt megbeszélés is azt sugallta, illetve azt erősítette meg, hogy csak közös összefogással lehet elérni a célt. Az itteni emberek is bebizonyították, hogy így van lehetőség arra, hogy végre eleget tegyen a gyár a kéréseinknek – fogalmazott.

Cikkeink a témában:

Így képzeli el a fejlesztéseit a Falco-gyár

Flashmobbal tiltakoztak a Falco-gyár füstje ellen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!