Szombathely

2014.06.20. 14:55

Mutyi és háttéralku

Szombathely – Sajtótájékoztatón értékelték a pártok pénteken a közgyűlés eseményeit. A költségvetés módosítását mindenki kiemelte, volt, aki pozitívumként, s akadtak, akik negatívumként értékelték.

Bajdó Bettina

A sajtótájékoztatók sorát Balassa Péter (Jobbik) kezdte rögtön azzal a megjegyzéssel, hogy az elmúlt négy év szégyenteljes megkoronázása volt a közgyűlés, a Fidesz és az MSZP alkuja. Hozzátette: körvonalazódtak a mutyik és a háttéralkuk, ezek pedig feltették az i-re a pontot. Utalt ezzel a szervezeti és működési szabályzat módosítására, melynek során új irodákat alapítottak, új vezetői státuszokkal. Pozitívumként értékelte a Kenderesi úti pályák felújítását és a szociális lakásügynökség bevezetését. A városi jegyiroda elhelyezésével viszont nem értett egyet, úgy fogalmazott, hogy „rossz helyen van a kocsi.” A költségvetés módosításához pedig annyit fűzött hozzá, hogy pazarlásba kezdett az önkormányzat, közel egymilliárd forintos mínusz lesz a ciklus elejére. Szégyennek és gyalázatnak nevezte, hogy a Fideszes városvezetés dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezetőt választotta a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. felügyelő bizottsági elnökének.

Balassa Péter (Jobbik)

Balassa Péter aggodalmát fejezte ki a SZOVA Zrt. dolgozói miatt, a képviselő szerint fél éven belül súlyos intézkedéseket kell hozni az önkormányzati cég anyagi helyzete miatt. Akár több százmilliós segítségre is szükség lehet.

Horváth Zoltán (LMP) érdekességként szintén a költségvetést hozta fel, melyet eddig vasszigorral vettek, most viszont nagyarányú költekezésbe kezdtek. Ezekre azonban fedezet nincsen. Azokra a fejlesztésekre, melyekre most pénzt költenek, szerinte is szükség van, ám mindezt az elmúlt négy évben is megtehették volna. Kiemelte még, vannak olyan pénzügyi tételek, melyek már a jövő januári költségvetést terhelik, ezekről úgy vélte, hogy a következő ciklus képviselőinek kellett volna dönteniük.

Horváth Zoltán (LMP)

 

Több témát emelt ki dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE), elsőként a költségvetést. Kiszámolta, hogy naponta 2,7 millió forinttal nő a város adóssága, így lesz egymilliárd forintos a hiány a ciklus végére. Felhozta a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyét is, hiszen már hosszú hónapok óta működik a cég, azonban nem tudtak üzleti tervet felmutatni. Pozitívumként ítélte meg, hogy ezentúl dr. Czeglédy Csaba lesz a felügyelő bizottság elnöke és állandó tagja, így e tekintetben változások várhatók. Helyére tette ezzel kapcsolatban a dolgokat is: nem mutyi áll a frakcióvezetőjének megválasztása hátterében, hanem Gyebrovszki János halála miatt üresedett meg a tisztség. A frakcióvezető ezt tölti majd be. Felhozott még egy Vasivíz Zrt.-vel kapcsolatos ügyet is. Tudomása szerint a zrt.-nek hónapok óta nincs hulladékszállítási engedélye, ennek ellenére a SZOVA Zrt. mégis elvégzi a szolgáltatást. Dr. Horváth Attilát meglepetésként érte dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok közgyűlési kijelentése, mely szerint ritkítani kellene a buszjáratokat. Ezzel a frakció mérhetetlenül nem ért egyet.

Dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE)

 

A városvezetés részéről Lendvai Ferenc tartotta a sajtótájékoztatót, s fontos lépésként értékelte a kültéri kosárlabdapálya fejlesztését, melyet a Falco-val közösen egy TAO-s pályázat segítségével valósítanak meg. Olyan új pályát alakítanak ki, amely megfelel a harmadik évezred előírásainak is. A legfontosabb döntésként a szociális lakásügynökség részleteinek kidolgozását említette, ez sok családnak nyújt majd lakhatási segítséget. A képviselő köszöntötte még Sárvár városát a Vasivíz Zrt. részvényesei között, s fontos momentumként beszélt még a költségvetés módosításáról, melynek hála óvodák, iskolák felújítását és karbantartását végezhetik el a nyáron.

Lendvai Ferenc (Fidesz)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!