Szombathely

2014.11.19. 20:00

Nem nő a piaci helypénz, 2015-ben sem fizetünk többet az utazásért

Szombathely - Nem szeretné emelni az utazási tarifákat a Vasi Volán Zrt. vezetése - derült ki a szerdai bizottsági ülésen.

Lisztmayer Zsófia

Egyebek között a vásárcsarnokban fizetendő helypénzről is döntöttek a szerdai bizottsági ülésen. Több új tag is részt vett a gazdasági és városstratégiai bizottság szerdai ülésén, amelyet Lendvai Ferenc tanácsnok vezetett. A jelenlévő képviselők nyilvánosan 18 napirendi javaslatot vitattak meg, majd fogadtak el, legtöbb esetben szótöbbséggel. A polgármester, valamint Lakézi Gábor városépítész nem tudott részt venni az ülésen, ezért egy napirendi pontra – mely különösképpen a városépítészt érinti – a hétfői közgyűlésen térnek majd vissza. A bizottsági ülésen tárgyalt és elfogadott javaslatokat tehát a hétfői közgyűlés is napirendi pontként tárgyalja majd. A szerdai ülésen szó volt egyebek között a Vasi Volán Zrt. 2015-re vonatkozó tarifáiról is, amelyeket a zrt. vezetősége nem kíván emelni a. A Vasi Volán Zrt. utasszállításból származó nettó árbevétele ugyanis az idén előreláthatólag 4-5 millió forinttal meghaladja majd az előző évi bevételt. Az önkormányzati utak téli üzemeltetését a Szova Zrt. végzi majd.

Papp László, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója és Derdák Miklós forgalmi üzletág-igazgató meghívott vendégként vettek részt a gazdasági és városstratégiai bizottság tegnapi ülésén. A zrt. vezetősége nem javasolja a tömegközlekedés tarifáinak emelését a 2015-ös évre.

Papp László elmondta, hogy az utasok által befizetett nettó összeg 2014-ben előreláthatólag 4-5 millió forinttal meghaladja az előző évi bevételt, továbbá 3-4 millió forinttal kevesebbet költöttek a nyugdíjasok, valamint a diákok menetdíj-támogatására.

Papp László, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója (jobbról) és Balassa Péter képviselő a bizottság ülésén
Fotó: Unger Tamás

- A Vasi Volán Zrt. a 2014-es kedvező utasbevételi adatok, valamint a tavaly szeptemberi szolgáltatási kínálat bővítésének várható jövőbeni pozitív megítélése miatt 2015-ben nem javasolja az díjtételek emelését - mondta el a vezérigazgató.

Kopcsándi József, a 6. számú választókerület önkormányzati képviselője felvetette, hogy a Vasi Volán Zrt. Szombathelyen nyugállományba került munkavállalói ingyen használhassák a helyközi járatokat. A vezérigazgató válaszában kifejtette, hogy a korábban már működő kedvezményt azért kellett megszüntetni, mert túl sokan utazhattak ingyen. Molnár Miklós alpolgármester hozzátette, hogy ilyen alapon az áramszolgáltató nyugdíjas munkatársainak ingyen járhatna az áram, a vízszolgáltató munkatársainak pedig az ivóvíz.

Teljes egyetértésben döntöttek arról, hogy a Mesevár óvoda kapuit csak akkor nyithatják majd meg a gyermekek előtt, miután kikérték egy orvosszakértő véleményét is. Dr. Ipkovich György szerint ugyanis a felújítási munkálatok és a beázás miatt nem lesz elég idő az épület szellőztetésére. Egyhangúan döntöttek a bizottság tagjai arról is, hogy a következő évben nem emelkednek a helypénzek a vásárcsarnokban. Dr. Ipkovich György javaslatára napirendi pontként tárgyalnak majd a vásárcsarnok felújításának lehetőségéről is.

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, dr. Szondi Szilviát arról kérdezték, hogy emelkedhetett havi tízmillió forintról negyvenmillió forintra öt tervező fizetése, és mennyi ideig kapják majd a magas bért. Továbbá miért kell húszmillió forintot költeni különböző eszközökre. Az ügyvezető elmondta, hogy a tervezőket 7-8 hónapig foglalkoztatják majd.

- Addig szól a tervezők szerződése, amíg a tervezési időszak tart. A bérek összege pedig azért növekedett, mert a közeljövőben további tervezőket fogunk alkalmazni. A húszmillió forintot a tervezők számára szükséges prog-ramokra költöttük, melyeket értékesíteni fogunk a stadion elkészülte után - tette hozzá dr. Szondi Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!