Szombathely

2017.02.10. 19:40

Nemcsak diploma, biztos karrier is

Szombathely - Az ELTE-SEK integráció minőségi ugrást jelent, fejlődést, stabilitást, új perspektívákat kínál a szombathelyi felsőoktatásnak. Dr. Németh Istvánt, az ELTE SEK rektorhelyettesét kérdeztük a jövőről.

Vas Népe

- A Savaria Egyetemi Központ egyik irányadó elve a partnercégekkel összefogó gépészmérnökképzés elindítása óta, hogy piacképes tudást, piacképes diplomát kapjanak a fiatalok.

- Az utóbbi évek felgyorsult társadalmi és gazdasági változásai a magyar felsőoktatásra erőteljesen hatottak, a Savaria Egyetemi Központ képzései azonban nem elég dinamikusan követték a változásokat. A hallgatói létszám csökkenéséből észre kellett vennünk, hogy nem azt kínáljuk, amire a környezetünknek szüksége van. Beláttuk, hogy olyan szakokat kell indítanunk, amelyekre a munkaerőpiacon igény van. Egy egyetem akkor kaphat társadalmi elismerést, akkor fogják támogatni, ha ott valós problémákkal foglalkoznak.

Dr. Németh István Fotó: Archív

- Miként lehet az egyetem szolgáltató szerepét előtérbe helyezni a képzési kínálat frissítése során?

- Újratervezésre volt szükség. Azt a kérdést tettük fel magunknak, hogyan szerezhetnek a hallgatók nálunk olyan értékesíthető tudást, amely azonnal beépül a társadalmat, gazdaságot segítő folyamatokba. Bizonyos szakokat töröltünk, vagy átalakítottunk, máshol pedig új képzéseket indítottunk. A sport területén hangsúlyt kap most az edzőképzés, a rekreációszervezés, az egészségfejlesztés, mert a régió turisztikai fejlődéséhez erre van szükség. Figyelembe vettük az ELTE-integráció lehetőségeit, előnyeit is. Az egyik legfontosabb újdonság, hogy gazdaságtudományi képzéseket is indítunk: BA-alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben indul a gazdálkodási és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing szak. Ezeket rövidesen, talán már a következő felvételin kiegészíti a turizmus és vendéglátás alapszak, amelyet duális formában egészségturizmus, illetve vallási és kultúrturizmus specializációval szeretnénk indítani. Az elmúlt évek jelentkezési adatait alapul véve matematika, fizika, kémia, környezettan, magyar, szlavisztika/orosz alapképzéseket nem hirdettünk meg.

Ugyanakkor 2017-től választható lesz a régióban eddig hiányként jelentkező magyar, matematika, fizika és kémia osztatlan tanár szakos formája, méghozzá szakpáros, valamint diplomások számára egyszakos formában. A programtervező informatikus BSc-szak indításával pedig megjelenik az informatikai képzés is, amellyel ugyancsak évtizedes hiányt pótolunk Szombathelyen. A nagy múltú népművelő/művelődésszervező és andragógus képzés után most közösségszervezés alapszakra is jelentkezhetnek az érdeklődők. Mindezzel tehát az élet kihívásaira reagálunk, nemcsak diplomát adunk, hanem biztos karriert is lehetővé teszünk a nálunk végzett hallgatóknak. Tegyük hozzá azt is: nem kisebb branddel, mint Magyarország legnagyobb egyetemével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!