Szombathely

2011.05.23. 16:37

Nyílt levél a Szombathelyi Közgyűlésnek a Szent-Györgyi Albert Középiskola megszüntetéséről

A Szent-Györgyi Albert Középiskola alkalmazottjai nyílt levelet juttattak el szerkesztőségünkbe az iskola lehetséges megszűnésével kapcsolatban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nyílt levél a Szombathelyi Közgyűlésnek a Szent-Györgyi Albert Középiskola megszüntetéséről

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a nevelési- és oktatási intézményrendszerének átalakítása során a Szent-Györgyi Albert Középiskola négy jogutóddal történő megszüntetését tervezi.

Az iskola bezárása, szétdarabolása, másik 4 intézménybe történő beintegrálása ellen emeljük fel szavunkat!

A középiskolákat vizsgáló szakértői jelentés nem megfelelően tisztázta az intézményünkben folyó képzéseket: van a 14-18. év közöttiek számára a gimnáziumi képzés 4 területtel: egészségügyi-, testnevelés-, dráma-video fakultáció, 3 osztályban és van az érettségire épülő szakmai képzés. Ez utóbbi képzés nappali tagozatos szakközépiskolai és felnőttképzés keretében valósul meg. A döntéshozók többsége sincs tisztában ezzel!

Sem az elmúlt évek során sem a közelmúltban a fenntartó részéről senki nem tájékozódott iskolánkban zajló nevelő-oktató munkáról, a képzés személyi, tárgyi feltételeiről. Az iskolánkban megrendezett igazgatói értekezletek és a különböző továbbképzések alkalmából, iskolánkban megforduló kollégák csak elismerő véleményeket fogalmaztak meg iskolánkkal kapcsolatban.

A szakmai vizsgák során az ország különböző helyeiről érkező vizsgaelnökök is csak elismerően szóltak az iskola felszereltségéről szakmai és nevelő munkájáról.

A jelenleg döntési helyzetben lévők közül a döntés előkészítése előtt senki nem látogatta meg iskolánkat, nem tájékozódott az itt zajló munkáról. Az Oktatási Bizottság is úgy hozta meg döntését, hogy a helyszínen még csak nem is tájékozódott. Az Önkormányzat Oktatási Osztályának munkatársai is csak a döntés ismertetésekor szembesültek személyesen az iskola értékeivel. Néhányan, az iskola vezetésének invitálására bejárták iskolánk tantermeit, az egészségügyi szakképzés szaktantermeit, a speciális képzések műhelyeit, s láthatták, hogy milyen kárt okozhat, ha e jól felszerelt intézményt eltűntetik Szombathely Megyei Jogú város és a megye oktatási palettájáról.

Nem tesz említést a jelentés arról, hogy egy középiskolás diákokkal teli, beiskolázási problémáktól mentes, saját fakultációjukban sok szép európai-, országos-, megyei- és városi- eredményt elérő diákok második otthonát akarják bezárni.

A sport fakultáción végzett diákjaink nemcsak városi, országos, hanem nemzetközi versenyeken Európa- és Világbajnokságokon öregbítették iskolánk és Szombathely város hírnevét. Csak a közelmúlt eredményeit említve Ligeti Dániel, Csillag Tünde is az iskola által biztosított speciális órarend adta keretek között tudott felkészülni a nemzetközi megmérettetésekre.

A dráma- és média fakultációs osztályokban végzett a szombathelyi televízió, a helyi és megyei rádiók több munkatársa-pl. Berta Norbert, Ádám Dávid, Perlaki Nóra. A tanulmányi versenyeken és különböző nemzetközi, országos, megyei pályázatokon, fesztiválokon folyamatosan az élmezőnyben találhatók tanulóink. Több tanulónk az iskolai élmények alapján választotta a színészi hivatást, illetve a filmrendezői szakot a Színművészeti Egyetemen. Az egészségügyi szakképzés területén, a város és a megye kórházaiban volt tanítványaink orvosként látják el a betegeket. A gyógytornászok kb. 50%-a is iskolánk tanulója volt. Nem felejthetjük ki a felsorolásból a betegágyak mellett az alacsony fizetés és társadalmi megbecsültség ellenére kitartó nővérként dolgozó volt tanítványokat sem.

Az iskola megszűnése kapcsán újra és újra hangsúlyozzák a gépészeti szakmacsoport szükségességét a képzések között, de figyelmen kívül hagyják azt, hogy nálunk lányok vannak többségben, kb. 310 tanuló, és oda ők nem csoportosíthatók át!

Több mint 50 éve zajlik iskolánkban a szakmai egészségügyi képzés, amely napjainkban egyben regionális képző hellyé is vált. A gimnáziumi fakultációs képzésben részt vevő diákok betekintést nyernek a modern elsősegélynyújtás, a csecsemőgondozás, a gyermekápolás, gyermekgondozás, házi betegápolás elméletébe és gyakorlatába. Megismerkedhetnek az egészségügyi hivatás alapjaival, szépségeivel, nehézségeivel. Tudatosan készülnek az érettségi vizsgák utáni, iskolánkban zajló középfokú szakmatanulásra vagy felsőfokú egészségügyi tanulmányokra Nem látjuk, hogy hogyan biztosítható a középfokú szakmai képzés, ha annak alapját, az egészségügyi fakultációs gimnáziumi osztályt kifutó rendszerrel megszüntetik az Oladi ÁMK Teleki Blanka Szakképző Iskolájában. Az érettségire épülő szakképzésben résztvevők tanulmányaikat a Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Szakképző iskola szombathelyi telephelyén folytatnák. Ki fogja tanítani akkor a gimnazistákat a város egyik végén és ki a szakképzésben résztvevőket a város másik végén. Milyen eszközök jutnak ki Oladra, s milyen eszközök a Jókai utcába? Mindkét helyen szükség lenne azokra. Hogyan biztosítható a szakmai ismeretek átadása sérülős nélkül?

Ha a mi iskolánk a 2011-2012-es tanévben nem indíthat asszisztens-, csecsemő és gyermekápoló-, ápoló képzést, akkor a kórház(ak)ban hogyan lehet megoldani a hiányzó munkaerőlétszámot? A levelező képzéseken csak azok a munkában lévő dolgozók tanulnak, akik magasabb szintű szakismeretet szeretnének, de új munkaerőt nem jelentenek! Így mi lesz a betegekkel – mindnyájan azzá válhatunk-, ha egyszer kórházi ellátásra szorulunk? Ki fogja ápolni a rászorulókat? A napi hírekben az hallható, hogy közmunkások dolgoznak majd a kórházakban. Úgy gondoljuk, hogy a beteg emberek megérdemlik, hogy hozzáértő ápolók gondoskodjanak róluk. Az elmúlt három évben a szakképzésben végzett tanulók 60 %-a iskolánk gimnáziumi osztályaiból indult. Ha megszűnik, ez a bázis egy-két év alatt megszűnhet az egészségügyi szakképzés is városunkban, mint ahogy az iskolánkból elvitt addig jól működő szülésznő képzés is alacsonyabb létszámmal működik az Egészségügyi Főiskolán.

Az intézményünkben végző diákok valamennyien megtalálják munkaerőpiacon, el tudnak helyezkedni, tovább- és szakmát tanulnak.

Megdöbbenéssel hallottuk a hírt a márciusi rendkívüli szülői értekezleten- egy váratlan elszólásból-, hogy a hátunk mögött, már 2010 őszétől egyeztetések folynak az önkormányzat és a PTE szombathelyi kihelyezett tagozat vezetőivel a képzés áthelyezéséről! Minket miért nem értesítettek?

Úgy készítették elő a döntést a városházán, hogy nem végeztek hatástanulmányokat. Nem vizsgálták előzetesen, hogy hány tanuló kívánja folytatni tanulmányait a kijelölt intézményekben, korlátozva a diákok és szülők szabad iskolaválasztását. Nem értesítették terveikről a leendő 9. évfolyamosokat és szüleiket, így ők egy megszűnésre szánt intézménybe adták be jelentkezési lapjukat!

Mivel a tanulmány készítői szakmai szempontból nem támasztották alá iskolánk megszüntetését, indokként a város szűkös költségvetését jelölték csak meg a megszüntetés okaként. Ha a takarékosság a fő szempont, akkor talán más fenntartó bevonásával megoldható lehetne a probléma. Ilyen irányú felvetéseinket indoklás nélkül vetették el a város vezetői, pedig a Polgármester Úr az iskolai tájékoztatón segítséget kért a megoldásra.

Kérdésünk: ha mégsem a takarékosság a legfőbb ok az iskola bezárására, akkor vajon mi lehet a háttérben? Egy másik fenntartó, ami akár a Református Egyház is lehetne, a jelenlegi tervezettnél optimálisabb megoldást jelentene minden résztvevő számára. Ezt a megoldást a megkérdezett szülők diákok és az iskola alkalmazotti közössége is elfogadhatónak tartaná.

Nem történt egyeztetés a pedagógusok, alkalmazottak jövőjéről sem. Az előterjesztésben felsorolt álláshelyek olyan feltételezésen alapulnak /pl. az osztályok teljes létszámban átmennek az utód intézményekbe/, amelyek nem reálisak. Az említett állások csak ideiglenes munkalehetőséget nyújtanak a képzések kifuttatása miatt.

Nehezíti a helyzetünket, hogy a fenntartó képviselője több alkalommal a médiában, illetve a közmeghallgatásokon ígéretet tett az iskola megtartásáról. Ezzel félrevezettek mindenkit: az iskola alkalmazottait, a tanulók szüleit és a közvéleményt. A megnyugvás helyett újra nőtt a bizonytalanság!

Szomorú, s meggondolatlan lépés, hogy az új közoktatási-, felsőoktatási-, szakképzési- és az önkormányzatok működéséről szóló törvénytervezet elfogadását nem várják meg a város vezetői, a döntéshozók. Az országban lezajlott korábbi iskolabezárásokról utólag kiderült, hogy nem hozták meg a hozzá fűzött gazdasági megtakarításokat. Sőt!

Felelőtlennek tartjuk, hogy a sajátos nevelést igénylő diákjaink sorsáról egy szó sem esett, holott a velük való törődés kiemelt helyen szerepel az új közoktatási törvényben!

Kérjük Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlését, hogy intézményünk tekintetében, ne csak a takarékossági, hanem elsősorban szakmai szempontokra hivatkozva hozza meg döntését!

Megmaradásunk iskolánk, Szombathely, a megye, sőt a régió hosszú távú érdekeit is szolgálná!

A Szent-Györgyi Albert Középiskola alkalmazotti közössége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!