Szombathely

2016.05.28. 07:20

Okos gyerekek okostelefonnal - A tanulást is ösztönözheti

Hogy lehet a mai gyerekek számára érdekes módon kínálni a tanulnivalókat? Erre is példa Ódor Noémi és Adonyi Dávid környezettani posztere, amit a Természet-, műszaki és gazdaságtudományok alkalmazása című nemzetközi konferencián mutattak be.

Merklin Tímea

A poszter témája a saját lakóhely bemutatása volt egy mobiltelefonos szoftver segítségével. A telefonos adatgyűjtő applikációt a gyakorlatban is kipróbálták már a gyerekek körében, amikor a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ által kiírt vetélkedőt segítettek lebonyolítani. A picik nem annyira - nekik többet kellett magyarázni -, de az érettebb 15-16 évesek jól tudták használni. Az app hangjegyzetet is lehetővé tesz, a gyerekek a saját mondandójukon kívül a madarak csicsergését is felvették.

A fiatalok a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ harmadéves földrajz-környezettan szakos hallgatói, mindketten tanárok lesznek. Azt mondják, együtt kell élni azzal, hogy a gyerekek folyton a telefonjukat nyomkodják, sőt segítségül is lehet hívni a tanuláshoz az eszközt, lehet kifejezetten ösztönözni a használatát.

A jövő tanárai nem tiltják, hanem ösztönzik az okostelefon használatát. Ódor Noémi és Adonyi Dávid (Fotó: Merklin Tímea)

Ódor Noémi egy Vas megyei kis faluból, Csehimindszentről való. Meséli, hogy náluk a családban sok pedagógus van, az anyukája is az, és amikor dönteni kellett, ő is ezt a pályát választotta. Így fogalmaz: „Okos gyerekeket szeretnék nevelni az ország számára.”

Adonyi Dávid az Ajka melletti Kislődről jött a szombathelyi campusra. Már kiskorától fogva pedagógus akar lenni, gyerekként is „tanárosat” játszott a társaival. A célja, hogy jól használja a modern eszközöket, ötvözze a digitális világot a tanítással, amelyben az aktív táblák, a sulinet digitális adatbázis, a tesztek, a térképes tájékozódás mindennapi kellékek.

A hallgatók segédanyagokat gyűjtenek a Tanárblog nevű IKT-portálról, illetve búvárkodnak a legnépszerűbb internetes közösségi oldalon, ott találták például azt az ingyenes madármeghatározót, amiben 400 magyar madár szerepel, várhatóan ennek is fognak örülni a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!