Szombathely

2016.04.12. 18:59

Olad-Simon Napok: Versenyekkel kezdődött a rendezvénysorozat

Szombathely - Az erdő szépsége és védelme áll az Olad-Simon Napok idei rendezvénysorozatának középpontjában.

Ebben a témában hirdettek első alkalommal fotópályázatot, amelyre nemcsak diákok, hanem szülők és pedagógusok is küldtek be pályamunkákat. Egész hé-ten  színes  programok várják a tanulókat. Az oladi iskola hagyományos programsorozata teremlabdarúgó-tornával vette kezdetét  hétfőn. A kupát végül a Váci iskola csapat hódította el.

A keddi hivatalos megnyitó zenés-táncos produkciója már árulkodott arról, hogy az idei tematika a természet és az erdők védelme. A zenével, dallal fűszerezett tanmese arra hívta fel a figyelmet, hogy a fák éppen olyan élőlények, mint mi, emberek, és védelemre szorulnak. Elhangzott az erdő fohásza is.

- Intézményünk örökös ökoiskola, fontosnak tartjuk, hogy tudatosítsuk a gyerekekben, mennyire fontos a természet védelme, az erdők szerepe. Tavaly a madarak álltak a rendezvény középpontjában, idén a fákat választottuk - mondta el Takács Imréné igazgató. Ennek jegyében rajzokat és most először fotókat vártak a pályázóktól. A beérkezett hatvan fénykép között a Szalajka-völgytől a tengerparton át a Kámoni Arborétumig számos természeti szépség és érték megjelent. Alsós, felsős és felnőtt kategóriában osztottak ki elismeréseket a készítőknek, a legjobban sikerült alkotásokból pedig kiállítás nyílt az iskola aulájában.

Az Olad-Simon Napok keretében rendezték meg a Bíró Balázs Számítástechnikai Emlékversenyt immár tizenegyedik alkalommal nyolcadik osztályos diákok számára. 14-en neveztek szombathelyi és környékbeli iskolákból. Fodor István, a KLIK szombathelyi tankerületének igazgatója a megnyitón elmondta: az idei év újdonsága, hogy vadonatúj számítógépeken tehették próbára tudásukat a fiatalok.

- Országosan 150 kamionnyi monitor és számítógép érkezett az iskolákba, ebből 1700 darab a szombathelyi tankerületbe került. Az oladi iskola összesen 19 gépet kapott - tájékoztatott az igazgató. A versenyzőknek  elméleti és gyakorlati feladatsort kellett megoldaniuk.  A megmérettetésen  Sinka Adrienn (Zrínyi) végzett  az első helyen, Dobos Dominik (Paragvári utcai iskola) második lett, Pupp Gergely (Ikervár) eredménye pedig a harmadik helyhez volt elegendő.

Ugyancsak tegnap rendezték meg az angol nyelvi szépkiejtési versenyt az iskola könyvtárában. Az 5-6. osztályosok között bronz minősítést kapott Lukács Márton (Neumann), ezüstöt Regős Gábor (sárvári Nádasdy iskola), Horváth Márk (sárvári Gárdonyi) és Homlok Eszter (sárvári Nádasdy iskola), a sárvári gárdonyis Barasits Adél pedig arany minősítésnek örülhetett. A 7-8. osztályosok kategóriájában Bencsics Barnabás (sárvári Gárdonyi) és Prohászka Fruzsina (Neumann) ezüst minősítést kapott, a bolyais Langer Zsolt, valamint a szintén bolyais Herrfurth Hanna pedig arany minősítéssel térhetett haza.

A hét további részében megyei német nyelvi szépkiejtési versenyt, városi környezetismereti vetélkedőt szerveznek, az Öveges-napon fizikai kísérleteket lehet kipróbálni, pénteken pedig kihirdetik a XXII. Országos József Attila Mese-, Vers- és Novellaíró Pályázat eredményét, egyúttal bemutatják a legjobb alkotásokat tartalmazó gyermekantológiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!