Szombathely

2016.05.22. 10:24

Ön tudja, mikor jár vissza a pénze? - Kérdezze meg a gyermekét!

Szombathely – Fogyasztóvédelem Vas megye iskoláiban címmel tartottak vetélkedőt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében szombaton. A rendezvényen két általános iskola diákja mérkőztek meg egymással háromfős csoportokban.

Elek Szilveszter

- A vetélkedőt előadássorozat előzte meg, a megye 21 iskolájában ismertettük a diákoknak a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat – mondta Bogdán István, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Vas Megyei Szervezetének elnöke. – Aztán meghirdettük ezt a vetélkedőt és az iskolákat, ahol előadásokat tartottunk, meghívtuk – tette hozzá.

Fotó: Elek Szilveszter

A lelkes fiatalok eleinte kicsit izgultak, de a játékos, kreatív feladatoknak köszönhetően hamar oldódott a hangulat.

- Hat játékkal készültünk – hallottuk Ekkerné Ruisz Katalintól, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Vas Megyei Szervezetének tagjától. – Az első feladatban az ország megyéivel játszottunk. A csapatok kaptak egy kérdést, és ha helyesen válaszoltak rá, akkor rátehették a csapatuk színét az egyik megyére. A második játék a lottóhoz hasonlított. Húsz számozott kártya szerepelt egy táblán, mindegyikhez tartozott egy kérdés. Ezek a fogyasztókat leginkább érintő problémákat boncolgatták. Például, hogy hány hónapig lehet visszacserélni egy mosogatógépet, de azon is törniük kellett a fejüket a diákoknak, hogy milyen kötelezettségek terhelik azt, aki önként vállal jótállást a termékére.  A harmadik játéknál egy esettanulmányt dolgoztunk fel úgy, hogy kihagytuk belőle a panaszos igényét és az arra való megoldást, csupán az eset leírása szerepelt benne, nyolc részre darabolva. A diákoknak sorba kellett rakniuk a szöveget, illetve megoldást kellett találniuk a problémára.  A negyedik feladatnak a fűzfapoéta nevet adtuk. Kisorsoltunk a csapatoknak egy témakört, és a diákoknak tíz perc alatt egy ahhoz kapcsolódó humoros verset kellett költeniük. Zseniális művek születtek. A Kardos László Általános Iskola csapata arról költött verset, hogy mit tesz, miután elromlott az újonnan vásárolt telefonja, riválisuk pedig egy értékesítővel vívott küzdelmet foglalt rímekbe, itt az eladó nem akarta visszafizetni a hibás termék árát. Az ötödik játék egy szituációs gyakorlat volt. Kisorsoltunk helyszíneket és mindegyikhez társult egy panasz is. A fogyasztó és a vállalkozó szerepét az egyik csapat tagjai játszották el, míg a másik csoport kitalálta, mi a panasz. Izgalmakat vitt a játékba, hogy a játékosoknak úgy kellett eljátszaniuk a szituációt, hogy közben nem szólalhattak meg. A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola csapata egy fodrászatba kalauzolta el a nézőket. A fodrász ugyan dolgozott az ügyfele hajával, de utóbbi nem volt elégedett a végeredménnyel, ezért visszakövetelte a pénzét, amit rögtön meg is kapott. A másik csapat szintén egy gyorsan rendeződő esetet játszott el. A fogyasztó vásárolt egy telefont, aminek rossz volt az akkumulátora. A vásárló panaszt tett az értékesítőnél, az pedig kicserélte a hibás alkatrészt egy jóra. A hatodik feladat egy puzzle volt: egy-egy fogyasztóvédelemmel kapcsolatos témájú képet daraboltunk fel hat felé. A versenyzők úgy juthattak hozzá a puzzle darabjaihoz, ha helyesen válaszoltak a kérdésekre – hallottuk még tőle.

A verseny végig szoros volt. Bár Magyarországot a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola foglalta el, de a lottóban és a költészetben a vasvári Kardos László Általános iskola jeleskedett jobban, így csupán két pont előnnyel, de végül ők nyertek.

- Nagyon örültünk annak, amikor meghívtak minket erre a versenyre – mondta Sejberné Szabó Mariann, a vasvári Kardos László Általános iskola igazgatója. - Rögtön felkerestem három ügyes diákomat, akik lelkesen jelezték, hogy szeretnének részt venni ezen a megmérettetésen. A gyermekek nagyon szorgalmasan készültek, kaptak segédanyagot és azt önállóan dolgozták fel – tette hozzá.

- A verseny izgalmas volt - hallottuk Szatmári Örsitől, a csapat tagjától. – Motivált, hogy végig fej-fel mellett versenyeztünk. A feladatok érdekesek és játékosak voltak, a megoldásukhoz komoly háttértudás is kellett. A kedvencünk a fűzfapoéta nevű feladat volt, nagyon szórakoztató volt közösen rímeket alkotni – mondta még.

A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola diákjai is örültek annak, hogy részt vehettek a rendezvényen. – A csapatunk tagjai nagyon szeretnek versenyezni és ez teljesen új terület a számukra – mondta Gulyás Judit osztályfőnök. – Egy olyan témakör, amivel eddig csak alig foglalkoztak, de hamar rájöttek, hogy nem árt, ha ismerik – tette hozzá.

- Bogdán István bácsi előadása az iskolánkban felkeltette az érdeklődésünket – tudtuk meg Németh Marcelltől. - Rögtön az óra után odamentünk hozzá, hogy szeretnénk jelentkezni erre a vetélkedőre. Nagyon jól éreztük magunkat és rengeteget is tanultunk. Szerintem ezek a legfontosabbak – mondta még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!