Szombathely

2014.10.13. 18:57

Öregedj meg szépen!

„Élj jobban, öregedj meg szépen” – ez lett az idei Artritisz Világnap jelmondata.

Vas Népe

A magyarországi esemény szervezői e mottó jegyében hangsúlyozták a fiatalosság és öröm megőrzésének fontosságát, mikor több mint ötszáz papírhajót engedtek vízre az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet parkjában található szökőkútban – „fedélzetükön” a betegek pozitív üzeneteivel.

Európában kétmillió, Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben. Az ide tartozó immunológiai, anyagcsere eredetű betegségek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik. Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. Ennek nemcsak a betegségek száma az oka, hanem a tartós életminőség-romlás, rokkantság és keresőképtelenség, valamint az extrém költségek is.

Minden évben október 12-én tartják az Artritisz Világnapját. Az artritisz név mögött sokféle, különböző súlyosságú betegség rejtőzik. A reumatoid artritisz, vagy idült sokízületi gyulladás egy krónikus, életfogytig tartó betegség, egyben az artritiszek legsúlyosabb kórformája. Tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet: az RA-s betegek élettartama közel 10 évvel rövidebb az átlag népességénél.

A Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet parkjában rendezett világnapi összejövetelen Prof. Dr. Poór Gyula, az ORFI főigazgatója mutatta be a betegséget és kezelésének lehetőségeit: „Forradalmi áttörés után vagyunk, jó kezeléssel ma már nem csak a gyulladásos tüneteket, a fájdalmas mozgáskorlátozottságot tudjuk oldani a kezeken, gerincen vagy a láb ízületein, de a betegség progresszióját is meg tudjuk gátolni.”

Az ország minden tájáról, többek között Szombathelyről érkezett betegek apró üzeneteiket több mint 500 papírhajóra írva bocsátották vízre az ORFI szökőkútjában. Az egyik üzenet például arra emlékeztetett, hogy „derűs lélekkel a legnagyobb fájdalmon is képesek vagyunk úrrá lenni”, egy másik arra, hogy „segítséget kérni sosem szégyen”.

– A betegséggel való együttélés nagyban megnehezíti a páciensek életét – mondta el Dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke. – Fontos, hogy megtalálják azokat az apró örömöket, melyek megszépítik, könnyebbé teszik a mindennapjaikat. Ezt jelképezik ezek a kishajók, amelyeket ma vízre bocsátottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!