Szombathely

2009.07.08. 13:55

Országos versenyt nyertek a kőszegi önkéntes tűzoltók!

Sárospatak, Kőszeg - Félezer résztvevője volt hétvégén a Sárospatakon megrendezett országos hagyományos tűzoltóversenynek, amelyen példátlan siker született: a kőszegi tűzoltók abszolút elsők lettek.

Némethy Mária

Július 3-án érkezett meg az 500 résztvevő Sárospatakra, ahol az elmúlt hétvégén megrendezték az országos hagyományos tűzoltóversenyt.

Sárospatakon a versenycsapatok regisztrációja, az ebéd elfogyasztása után a városi sportpályán hivatalos edzésen vettek részt, amit kisebb nyári zápor zavart meg. Az eső elállta után a gyakorlás zavartalanul folytatódott. Az esemény alkalmából Sárospatak városa egy tűzoltó-kiállítást rendezett.

A tűzoltók igazi versenynapja a szombati volt. A városi sportpályán 9 órától kezdődött az ünnepélyes megnyitó. A versenycsapatok felsorakozása után a verseny Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivőjének vezénylete alatt zajlott le. 

Ez a nap igazi versenylázban telt el. Minden csapat igyekezett a legjobb teljesítményt nyújtani mind az oltási gyakorlaton, mind a váltófutás alkalmával. A délután folyamán ismét kialakult egy nyári zápor, de ettől függetlenül a versenyzés zavartalanul folytatódott. Az este - már lazításként - Retró-buliban vehettek részt a tűzoltók.

Vasárnap a sportpályán gyülekeztek a csapatok. Elkezdődött a látványos tűzoltó-felvonulás fúvószenekarral, mazsorettekkel, különböző tűzoltó szerekkel és a versenyzőkkel. A sportpályától a város főutcáján a művelődési házig gyalogolt a menet, ahol 10 órától kezdődött az ünnepélyes eredményhirdetés és a verseny lezárása. 

A Himnusz elhangzása után a legeredményesebben szereplő csapatoknak a tűzoltószakma jeles személyiségei adták át a díjakat. A kőszegi önkéntes tűzoltók az önkéntes tűzoltóságok férfi és női kategóriájában indultak. Mindkét versenyszámban elsők lettek, így kőszegiek állhattak a dobogó tetejére. 

A hivatásos tűzoltóságok férfi kategóriájában a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság végzett az első helyen. Vas megyéből még a csepregiek vettek részt a versenyen, ők kategóriájukban a harmadikak lettek.



A képen a vasi csapat: kőszegiek és csepregiek együtt    Fotó: Kőszegi Önkéntes Tűzoltók

Ezt az országos tűzoltóversenyt kétévente rendezik meg, az első színhelye Kőszeg volt. A kőszegiek abszolút elsősége azt jelentette, hogy a vándorserleget elhozhatták. Megyénként egyébként három csapat vehetett részt a versenyben.

- Rendkívül örültem az eredménynek - nyilatkozta lapunknak Seper András tűzoltóparancsnok, aki nem utazott el Sárospatakra, Kőszegen maradt, mert szolgálatban volt. - Nyolc év megfeszített munkája van ebben az igazán kiváló eredményben. Csapataink időeredménye az évek során versenyről versenyre folyamatosan javult, ez nagyon biztató a hamarosan a csehországi Osztravában megrendezendő tűzoltó-olimpia előtt.

A tűzoltó-olimpiát is négyévente rendezik meg, akárcsak a sportolók olimpiáját. A kőszegiek ott majd Ázsiából, Amerikából is érkező tűzoltókkal mérik össze tudásukat. Izgulnak, készülnek rá, nem szállt fejükbe a Sárospatakon megtapasztalt dicsőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!