Szombathely

2015.02.19. 15:31

Orvosi vizsgálatok várólista nélkül? Ilyen is van - Szombathelyen is sokan elmentek az ingyenes szűrésre

Szombathely – Szűrésekre nem csak az időseknek van szükségük, de kétségtelen, hogy számukra ezek az egészségügyi környezetből kihelyezett, klubéletszerűen megoldott vizsgálatok még többet jelentenek: törődést, gondoskodást. Már ettől is jobban érzik magukat.

Timár Gergely

A Savaria Lions Club a Vas Megyei Szív a Szívért Egyesülettel közösen szervezett csütörtökön szemszűrést,majd szív-és érrendszeri vizsgálatsorozatot, nyaki ultrahangos érvizsgálattal egybekötve az egyesületi tagok számára, de természetesen nem küldték el a Rohonci utca 14. szám alatti klubhelyiségükből azokat a „külsősöket" sem, akik hírét vették az ingyenes lehetőségnek, és úgy érezték, nekik is itt a helyük.

Mi ebben a lehetőség azon kívül, hogy ingyenes? Egyszerű, gyors, nem kell sokat várni, sorban ülni, állni, minden szükséges vizsgálat együtt van a diagnózishoz, családias a környezet, ismerik egymást az ide érkezők, ahogy az egyik néni fogalmaz: „jó a társaság".

Fotó: Timár Gergely

Kinöhl Antalné Magdus (77) azért jött, mert könnyezik néha a szeme, távolba rosszul lát, jó lenne, ha megnézné a szakorvos. Már van szemüvege, de valószínűleg új kell, és akkor keretet is újat választ, valami modernebbet, mert tartani kell a lépést a korral, fontos az arc csinossága is. A szívszűrés is érdekelte volna, de annyi ideje sajnos nincs, mert jön délután a lánya, őt akarja otthon fogadni.

Plózer Istvánné Panni (78) csak olvasószemüveget használ, régen volt szűrésen, kíváncsi, hogy kell-e új, mert rengeteget olvas, sok keresztrejtvényt fejt, fontos a szeme állapota. Délben hazamegy majd busszal ebédelni, és vissza fog jönni a szív- és érrendszeri vizsgálatokra, mert időnként koronáriás érgörcse van. Olyankor szorítást érez a mellkasában, légszomja van, gyógyszert kell bevennie. A férje meghalt tíz éve, egyedül él, bár egy házban a fiával, de külön háztartásban. Az unokái is felnőttek, más városokban élnek. Tetszik neki ez a rendkívüli alkalom, hogy komplex képet kaphat magáról a vizsgálatokkal, és nem kell órákat várnia egy rendelőben.

Hajdú Endre, a Vas Megyei Szív a Szívért Egyesület elnöke elmondja, hogy a 70 egyesületi tagból körülbelül negyvenet várnak a szűrésre, körülbelül ennyi „érintett" van köztük, ő maga is. Volt már szívproblémájuk, többüknek műtétje is, nem árt odafigyelni az egészségi állapotra. Az 1998 óta működő egyesület évente egyszer szervez a tagoknak ilyen komplex vizsgálatsorozatot, és van egy másik hasonló rendezvényük, amely nyilvános: a 2000 óta tartott szív világnapján (szeptember utolsó vasárnapján), amelyet ők tíz éve a Fő téren rendeznek.

- A Fő téren bárki jöhet hozzánk vizsgálatra, nem csak hatvan fölöttiek. Gyerekjátszót is szoktunk berendezni, hogy a fiatalabb korosztályt is becsábítsuk szűrésre – mondja. - A 35-40 éveseknek is kell a kontroll. Volt olyan, akit a vizsgálatról egyből a kórházba küldtek, olyan magas volt a vérnyomása, és szívritmuszavarokat is felfedeztek nála.

Megtudjuk: a nyaki ultrahangos érvizsgálatot, amely a szív- és érrendszeri megbetegedésekre utaló meszesedéseket kutatja, dr. Németh Orsolya végzi. Mielőtt azonban az ultrahangos vizsgálatra sor kerül, megmérik az ide érkezők vérnyomását, a koleszterin- és a vércukorszintjét, a testtömegindexet és a testzsírszázalékot, ezen eredmények alapján mondanak diagnózist. Fontos, nagy eredmény: negyven embert megszűrnek egy nap alatt.

A szemvizsgálaton Pál Vilmos Lions klubtag ül annál a készüléknél, amellyel mélyen belenéz mindenkinek a szemébe, a szaruhártya dioptriáját méri, a gép kiírja a fénytörési hibákat. Ezek alapján korrigálja a látást a különböző lencsékkel a doktornő, Czirfusz Sylvia, aki megjegyzi: hiába írja ki a készülék, hogy 3-as lencse kell, ha az illető szeme a 2,5-öst fogadja el, azzal lát jól. A látásellenőrzésnél Süle János, a Lions klub titkára, krónikása és a szemszűrő Lions busz örökös sofőrje működik közre: pálcával mutatja a számsorokat, mit kell leolvasni. Nagyon kedvesen annyira igyekszik segíteni az embereknek, hogy a szájával megformálja a helyes megoldást, ha valaki elakad a számok olvasásában. Szerencsére, aki már elakadt, ezt sem látja, úgyhogy hiteles marad a lencsés korrekció, súgógépet pedig még nem építenek be a szemüvegekbe, nevetünk. Ez a jókedv, az együttlét, a beszélgetés és a szervezők odaadó gondoskodása a klubbeli szűrővizsgálatok hozzáadott értéke, amitől nem nyűg, sőt emlékezetes programmá, társasági eseménnyé válik ez a nap, piros betűssé sokak naptárjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!