Szombathely

2015.03.07. 13:30

Öt különdíjasa van a szombathelyi Szent Márton-drámapályázatnak

Szombathely - Szombaton délelőtt dr. Puskás Tivadar polgármester és Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója hozta nyilvánosságra a hírt: megvan a város által, a WSSz közreműködésével kiírt Szent Márton-drámapályázat eredménye. Fődíjat ezúttal nem adott ki a rangos szakmai zsűri, a reménybeli fődíjként fölajánlott összeg 5 különdíjas között oszlik meg.

Ölbei Lívia

A 2016-os Szent Márton-emlékévre készülve írta ki a szombathelyi önkormányzat a drámapályázatot, Európa egyik legnépszerűbb, az ókori Savariában született szentjének életútját, szellemiségét népszerűsítendő. Mindmáig hozzá, Mártonhoz köthető az európai identitástudat humanista értékrendjének – úgymint igazságosság, tolerancia, szolidaritás – megteremtése. A rendkívül sikeres centenáriumi Weöres-drámapályázat után (amelyre több mint 170 dráma érkezett, a fődíjat Székely Csaba nyerte el, nemrég startolt el a Vitéz Mihály-ősbemutató a WSSz-ben) nem volt könnyű dolguk a pályázóknak. A Márton-pályázatra 48 színdarab érkezett. A rangos szakmai zsűri elé 5 pályamunka került az előválogatás után. Molnár Piroska színésznő, Nádasdy Ádám költő, műfordító és Spiró György író azonban ezek közül nem tudott egyetlen egyet a legjobbként megnevezni. Így aztán – a kiírással összhangban – úgy döntöttek, hogy öt, egyenként 400 ezer forintos jutalommal járó  különdíjat adnak ki.  A Weöres-pályázathoz hasonlóan 3 millió forintos Márton-fődíjból ezek után is fönnmaradó 1 millió forintot pedig az a szerző kapja meg, akinek a Márton-drámáját színre viszi a WSSz. Arra a kérdésre, hogy lesz-e bemutató, Jordán Tamás a sajtótájékoztatón nem tudott egyértelmű választ adni. Mint mondta, ez az időszak a szerződtetési tárgyalásoké, amikor a jövő évad körvonalazódik.

Jordán Tamás és dr. Puskás Tivadar eredményt hirdet. A háttérben a Vitéz Mihály színpadképe - Székely Csaba nyerte meg a centenáriumi Weöres-drámapályázatot, a darabból Béres Attila rendezett előadást. Fotó: Gombás Mónika/WSSZ

A különdíjasok: Baráth Katalin: Kész csoda, Király Levente: A szolgálatmegtagadó, Szabó andrás: Köpönyeg és palást, Székely Csaba: A katona, Tar Ildikó: Márton, a ludas. Mondhatni a zsűri Márton szellemében járt el, csak nem a köpenyét osztotta szét, hanem a fődíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!