Szombathely

2015.01.18. 11:33

Ott tanít, ahol tanult - Vörös Máté kapta az idei Kiss Sándor-díjat a Rotary bálon

Szombathely - A 16. Jótékonysági Rotary Bált a Tóvendéglőben rendezték, Vörös Máté grafikus kapta az idei Kiss Sándor Művészeti Díjat.

Unger Tamás

Kiricsi György, a Szombathelyi Rotary Club elnöke e legutóbbi időszakról elmondta, hogy hozzájárultak a magyar rotarysták azon tevékenységéhez, hogy mintegy 30 diák megismerhesse országunkat, az itt élő, tanuló és dolgozó embereket, a családokat, és rengeteg élménnyel térjenek vissza hazájukba, illetve ugyanennyi magyar kiskövet a világ minden táján elmondhatja, hol is van Magyarország, kik vagyunk, hogy élünk, és mik a céljaink.

- Számomra az egyik legmeghatóbb történet az volt, amikor egy kiutazó diákunk élménybeszámolójában megmutatta a videót, hogy énekeltetett meg több tízezer táborozót Ausztráliában magyarul, és óriási sikere volt.

Márai Sándort idézte köszöntőjében Kiricsi György, amikor az ünnep lényegét foglalta össze: „Nézz utána, hogy minden napból, a legközönségesebb, sivár hétköznapból is ünnepet csinálj, ha pillanatokra is! Egy jóindulatú szóval, méltányos cselekedettel, udvarias mozdulattal."

- Jó úton halad klubunk az ünnep irányába, amikor lehetőséget adunk fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra - tavaly Kolics Máté varázsolt el bennünket és teremtett számunkra igazi ünnepet marimba játékával -, vagy átadjuk a Kiss Sándor-díjat egy vasi kötődési ifjú művésznek, vagy amikor betegeket, hátrányos helyzetűeket támogatunk.

Kiricsi György, a Szombathelyi Rotary Club elnöke, Vörös Máté grafikusművész, a díjazott, Lesenyei Márta, Kiss Sándor szobrászművész özvegye, Pammer István, az Európai Borlovagrend Magarországi Konzulátusának elnöke. Fotó: Unger Tamás

Az idei Kiss Sándor Művészeti Díjat Vörös Máté grafikusművész kapta, aki jelenleg ott tanít, ahol tanult: a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában.

A díjat 2000-ben alapították Kiss Sándor szobrászművész, a Szombathelyi Rotary Clubot újraalapító első elnök tiszteletére. Átadásánál Lesenyei Márta, a szobrászművész özvegye is jelen volt, ő képviselte az öttagú kuratóriumot, amelynek döntése alapján az elismerést évente odaítélik egy 35 év alatti tehetséges, Vas megyei kötődésű művésznek. Volt már díjazott zongora- és festőművész, hegedű-, gordonka- és oboaművész, színész, képzőművész, sőt a Bozsodi Vonósnégyes is, de grafikusművész még soha. Vörös Máté 1986-ban született, a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolába, majd a Művészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba járt. 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakirányán, 2012-ben vette át képzőművész-tanár diplomáját. Közben (2010-ben) a hollandiai Royal Művészeti Akadémián is tanult Hágában.

A rotarys Pammer István, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának elnöke elmondta, hogy márciusban kiállítást rendeznek Vörös Máté számára, műsor is lesz hozzá, hogy méltóképpen bemutatkozhasson. Három üveg bort is ajándékoztak a művésznek a díj mellé, hogy „jó kedve legyen, és jókedvben alkosson".

 

A Rotary bálon részt vett dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Vasi Vendéglősök Klubja, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának tagjai, a Szombathelyi Soroptimist Club, a Zonta Club, a Lions Club, a Soproni Rotary Club, valamint a Kiss Sándor-díj kuratóriumának tagjai is.

A műsort a Lovas Henriette vezette Lorigo TSE táncosai adták, fellépett a Rock and Roll Dili nevű, Kántor László vezette formáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!