Szombathely

2006.06.30. 22:00

Papi civil és reverenda

Mórocz Zsolt

- Vajon ki lesz az új megyés püspök? - találgatták egyre gyakrabban az egyházmegye papjai és hívei, ahogy múlt az idõ dr. Konkoly István nyugdíjazási kérelmének tavaly márciusi benyújtása óta.
- Vajon milyen lesz az új püspök? - teszik fel sokan - hívõk és nem hívõk egyaránt - a kérdést azóta, hogy ismertté vált a pápa dr. Veres Andrást ülteti Szily János székébe.
- Milyen legyen? - vágtam vissza kérdéssel a kérdésre, amikor tõlem - mint az átlagosnál talán jobban értesülttõl - is úton-útfélen megkérdezték. Kiderült, legalább olyan nehéz megválaszolni azt, hogy quotmilyen legyen?quot mint a quotmilyen lesz? formulát.
Dr. Veres András is a lehetséges jelöltek között szerepelt, amikor a leendõ püspök személyének kilétérõl találgattak az emberek, hiszen sokan gondolták úgy, hogy a fiatal, mindössze 47 éves püspökkari titkárnak a következõ útja vagy valamely püspöki székvárosba, vagy Rómába vezet. Ha nem Rómába, akkor Szegedre vagy Szombathelyre - e két helyen várták tényleges nyugdíjazásukat a fõpásztorok. Illetve nyugdíjba készül még dr. Seregély István egri érsek is - az õ segédpüspöke dr. Veres András -, ám arra már kevesebben fogadtak volna, hogy a segédpüspököt ilyen fiatalon érseki rangra emeli a Szentatya.
Szóval nem teljesen váratlanul lett szombathelyi megyés fõpásztor dr. Ve-res András, s most már csak felõle érdeklõdnek az emberek vajon milyen kormányzója lesz egyházmegyéjének.
Arra a kérdésre pedig, amit annyiszor visszadobtam az elmúlt napokban, általában ilyen válaszokat hallottam legyen olyan fiatalos, mint ami az évei számából következik, legyen energikus, merjen változtatni bizonyos szokásokon, diplomáciai kapcsolatait használja az egyházmegye javára, érje el, hogy pezsegjen a hitélet, engedjen nagyobb teret a helyi kezdeményezéseknek, stb. stb.
Veres András kicsit mindannyiunk ismerõse, hiszen a püspökkar titkáraként (idõnként szóvivõjeként) sokszor láttuk tévében, újságban nyilatkozni. Sokan ezért is közelinek érzik õt magukhoz, s ebbõl az alaphelyzetbõl kiindulva nagy bizalommal tekintenek feléje. Mások éppen a gyakori nyilvános szereplés okán arra intenek nem feltétlenül ugyanaz a püspök szólal majd meg augusztus 5-ei szombathelyi székfoglalójában, aki a püspökkar titkáraként beszélt, hiszen mostantól több lehetõsége lesz arra, hogy quotsaját magát adjaquot, s ne a püspökkar nevében beszéljen. Egyszerûbben szólva reverendában nyilván másnak ismerjük majd meg azt az embert, akit eddig fõleg papi civilben láthattunk. Ki így, ki úgy érvel, de a középpontba szinte mindenki azt a tényt állítja, hogy quotcsakquot 47 éves az új püspök (ha kitölti hivatali idejét - nem kap más beosztást -, csaknem harminc évig lehet az egyházmegye fõpásztora), s ha másért nem, ezért mindenképpen feltétlen bizalom illeti meg.
Ennek elsõ jele az lesz, ha a hívek nem férnek majd be a beiktatási ünnepségén az egyházmegye elsõ püspöke által a tervezés idõpontjában talán túlméretezett, mára viszont kicsinek is tûnhetõ székesegyházba, s Szily János megértõen tekint le székébõl a térre kiszorult tömegre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!