Szombathely

2016.01.13. 10:32

Péntek Kálmán lehozta a csillagokat az égről: Tea & Tudomány a KDG-ben

Szombathely - Legutóbb a betlehemi csillag lelkisége határozta meg a jövőre 100. születésnapját ünneplő Kanizsai Dorottya Gimnázium teadélutánját, az új első vendége pedig dr. Péntek Kálmán csillagász volt, aki szintén örömmel jött vissza egykori iskolájába.

Ölbei Lívia

A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium a 2017/2018-as tanévben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Az iskola már most gondol az ünnepre, és megnyitja kapuit a város előtt: T&T, vagyis Tea és Tudomány címmel délutáni teázással egybekötött előadásra hívja az érdeklődőket.

Ahogy arról beszámoltunk: a  múlt év végén, még ünnepváró hangulatban, Asbóth Máriával teázhatott a közönség: elmélyülésre, cselekvő szeretetre buzdította a jelenlévőket a karácsonyi csillag eljövetele előtt. A múlt év utolsó és az idei év első előadását az égre nézés köti össze: a sorozat következő vendége dr. Péntek Kálmán főiskolai tanár volt kedden délután: a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kar Matematika és Fizikai Intézetének intézetigazgatója, a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület elnöke.

Fotó: Szendi Péter

Szombathelyen született, itt járt általános és középiskolába: 1974-ben érettségizett – nem mellesleg kitűnő eredménnyel – a KDG-ben. A szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázott, három évig a szegedi Széchenyi gimnáziumban tanított, aztán 1983-ban visszatért Szombathelyre, az akkor még Berzsenyi főiskolára. 1986-ban summa cum laude minősítéssel avatták egyetemi doktorrá. Tudományos és oktatói tevékenysége mellett tankönyveket ír, aktív a tudományos ismeretterjesztésben. Megkapta az Arany Katedra-díjat, aztán a vasi közgyűlés által adományozott legmagasabb szintű megyei kitüntetést, a Pável Ágoston Emlékérmet, valamint az egyetemi „Tudományért” kitüntetést.

Egykori gimnáziumában A külső naprendszer felfedezése címmel tartott előadást, de előbb a gimnázium igazgatója, Módos Tibor - ráadásul kolléga: matematika-fizika szakos tanár - köszöntötte őt jó hangulatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!