Szombathely

2015.06.24. 17:24

Probléma az SZTK - Rendelők a strand helyén?

Szombathely - Az egészségügyi bizottság egyik legfontosabb feladata jelenleg a Március 15. téri rendelőintézet - mondta dr. Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke, a mellkassebészeti osztály osztályvezető főorvosa.

Bakos Ágnes

Kiürülőben van a volt SZTK-épület, a rendelőintézetből a Markusovszky Kórház termeibe költöznek át a szakrendelések, az épület jövője az egyik legnagyobb probléma jelenleg Szombathelyen mondta el dr. Kecskés László. A rendelőintézet elavult, korszerűtlen, nem érdemes felújítani, az egészségügyi bizottság elnöke szerint az eladás és a lebontás lehet a rendelőintézet sorsa. - Még nem teljesen üres az épület, 14 háziorvosi és gyerek-fogorvosi rendelő még működik a falak között - mondta az egészségügyi bizottság elnöke.

A városhoz kerül a kiürülő rendelőintézet. Dr. Kecskés László úgy tudja, a városnak valószínűleg át kell venni a kórháztól az épület finanszírozását, várhatóan ősszel, október végén.

- Szombathelynek régi elképzelése volt, csak mindig elképzelés maradt a város strand területének hasznosítása - emlékeztet Kecskés László. Kellene kezdeni valamit az épülettel - személyesen is szorgalmazza a főorvos. A jelenlegi terv szerint egy sokfunkciós rendelő épülhet fel, ahová kiköltözhetnek a most a rendelőintézetben dolgozó orvosok. Kiemelte azt is, hogy egy nagyobb parkolót is kialakítanának erre ugyanis óriási szükség van, hiszen a kórház teljes területe olyan fokban beépített, hogy már az itt dolgozó egészségügyi személyzet sem tud helyben parkolni. Nekik nyújtatnánk elsősorban parkolási lehetőséget a volt strand területén, akár ingyen mondta a főorvos. Hozzátette, hogy a fennmaradó autóhelyeket a látogatók használhatnák, a 4-es parkolási zónának megfelelő költséggel. Akár már két év múlva megvalósulhat az elképzelés, hiszen a konkrét tervek hamarosan készülhetnek: 10 millió forintot szavazott meg a júniusi közgyűlés a költségvetés második módosításában.

Dr. Kecskés László: hamarosan elkészülnek a konkrét tervek az egészségügyi dolgozók parkolásának ideális megoldására Fotó: Unger Tamás

Dr. Kecskés László elmondta: akár üzleti célú tervek is bekerülhetnek, például gyógyászati segédeszköz bolt, hírlapáruda működhetne a leendő komplexumban.

Az önkormányzat egészségügyi bizottságának rendkívül hálás feladatai is vannak tette hozzá dr. Kecskés László. Példaként a közelgő Semmelweis-napot említi, az egészségügyben dolgozók ünnepnapját, amikor városi szinten is osztanak kitüntetéseket a kiemelkedő munkáért. Országos állami díjakat is kapnak egészségügyi dolgozók, többen a Markusovszky kórház orvosai közül is kitüntetettek már például dr. Kecskés László, aki 2010-ben megkapta a Batthyány-Strattmann-díjat.

Szerinte jó, hogy van egy nap, amely az egészségügyben dolgozókról szól, és hangsúlyozza, hogy nem csak az orvosokról. A gyógyítás csapatmunka. Példaként egy kórházi takarító munkáját emelte ki, hiszen nélküle nem lenne tisztaság, márpedig, ha nem tiszta a kórterem, akkor a világ legzseniálisabb sebésze sem lehet eredményes. Szükség van az ápolókra, akik a beteg testét, lelkét ápolják.

- Meg kell becsülni a munkatársakat, mert sikert elérni, csak csapatban lehet - hangsúlyozza dr. Kecskés László, nem csak a Semmelweis-nap apropóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!