Szombathely

2016.06.26. 19:19

Régi diákok találkoztak a NymE Savaria Egyetemi Központjában

Szombathely - Tudja, hogy milyen a modern egyetem? Szombaton, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának harmadik régidiák-találkozóján nemcsak az intézmény múltjáról, hanem a jövőjéről is szó esett.

Elek Szilveszter

A  régidiák-találkozón ezúttal a főiskolán negyven és ötven éve végzetteket köszöntötték, illetve felelevenítettek sok szép emléket a negyven éve alapított történelem tanszékről is.

Dr. Katona Attila, a történelem tanszék vezetője beszédében elmondta, hogy Vas megye kulturális életének sokszínűsége nagy részben azok sok évtizedes munkájának köszönhető, akiket a találkozón köszöntöttek.

- A pedagógusok csupán ritkán kapnak pozitív visszajelzést, de van, hogy a régi diák megköszöni a tanítója munkáját – mondta dr. Katona Attila. – Ez leírhatatlan érzés, az ilyen pillanatokért érdemes pedagógusnak lenni – tette hozzá.

Horváth Jánosné Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház alapítója is egyike volt annak a 21 népművelő-könyvtár szakos hallgatónak, akik átvették az aranydiplomájukat a rendezvényen. – Hivatalosan a miénk volt itt az első népművelő-könyvtáros évfolyam – mondta. – Rengetegen jelentkeztek, a képzés 42 fővel indult el. Nagyon sokan közülük inkább népművelők, művészek, például színészek és táncosok voltak, akik a képzés elvégzése után azon a pályán folytatták munkájukat, ami közelebb állt a szívükhöz. De a képzést elvégzők fele könyvtárosként helyezkedett el, és ez nagyon szép szám. - Úgy gondolom, hogy a mi esetünkben nem is az a mérvadó, hogy ki hol helyezkedett el, miután végzett. Ugyanis ez képzés annyira sokoldalú és színes volt, hogy az itt tanultakat mindenki kamatoztatni tudja mind a mai napig – hallottuk még tőle.

Decsi Margit eredetileg tanító szeretett volna lenni, de a gimnáziumi latintanára azt javasolta neki, hogy inkább a népművelő-könyvtár szakra jelentkezzen. A néptánc iránt szenvedélyesen rajongó Margit hallgatott pedagógusára, és egyáltalán nem bánta meg, hogy végül így döntött. – Már az első évtől kezdve táncolhattam az Ungaresca Táncegyüttesben – mondta. – De nem csupán emiatt emlékszem vissza úgy erre a képzésre, mint életem legszebb időszakára. Itt mindenki jól ismert mindenkit, olyanok voltunk, mint egy nagy család – tette hozzá meghatódottan.

A néptánccal és fuvolaszóval is színesített, ünnepélyes eseményen rajtuk kívül még özvegy Halmosi Lászlóné Baján Teréz, Bárkányi Mária, Szalai Imréné Czeglédi Erika, Szabó Lászlóné Dankházi Eleonóra, Dékány Erzsébet, Dóra Béla, Gondi Anna, Horváth János, Jámbor Terézia Györgyi, Pittmann Lászlóné Mikó Ildikó, Nagy Ildikó, dr. Gál Péterné Óvári Ilona, Szelle Ferencné Polgár Erzsébet, Somogyi Kálmánné Németh Ilona, Hatos Csabáné Németh Rózsa, Prejczer Paula, Kocsis Károlyné Szakály Mária, Pungor Jánosné Szemenyei Margit és dr. Fekete Györgyné Tordai Margit Emese vették át az aranydiplomájukat. Borsos Magdolna is aranydiplomás lett, de nem tudta személyesen átvenni azt.

A rendezvényen szó esett az intézmény jövőjéről is. Dr. Németh István, a NymE-SEK rektorhelyettese elmondta, hogy az intézmény nagyon büszke a múltjára, és szeretnék elérni azt, hogy ismét olyan neves legyen, mint régebben. –2015 októberében azt a feladatot kaptam, hogy rázzam fel kicsit a rendszert, indítsam el az intézményt a modern egyetemek irányába – mondta. – A modern egyetemek feladata az, hogy tudást szolgáltassanak, egyfajta agorát biztosítanak a közönségnek, amibe az emberek beléphetnek csupán azért, hogy jól érezzék magukat, és természetesen azért is, hogy tudásszomjukat oltsák.

- A modern egyetemmé válás folyamatában egészen jól haladunk. Első lépésként a kollégákat és külsős szakértőket összevonva kialakítottunk három munkacsoportot, amiknek az volt a feladata, hogy végiggondolják, mire van lehetőségünk, illetve, hogy mire van a társadalomnak szüksége. Valamint nem utolsó sorban azt is, hogy mit szeretnénk csinálni. Ugyanis ha valamit nem szívvel-lélekkel csinálnánk, azt nincs értelme elkezdeni sem. Ez a folyamat két hónapig tartott. Az eredményeit rögzítettük a 2020-ig szóló intézményfejlesztési tervbe. A munkacsoportoknak sikerült meghatározniuk azt a három fókuszterületet, amire koncentrálnunk kell a jövőben. Az első a tanárképzés, amely megalapozza az egész rendszert. A második az egészségfejlesztés. A rendszer akkor tud jól működni, ha az emberek egészségesek és energikusak.  A harmadik pedig az, hogy a tudásunkat konvertálni, kamatoztatni tudjuk.  Ez a mi esetünkben a mérnökképzés irányában valósul meg – hallottuk még a rektorhelyettestől.

A régidiák-találkozó utolsó mozzanataként a volt népművelés-könyvtár szakosok megkoszorúzták Szalay László és dr. Kiss Gyula emléktábláját.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!