Szombathely

2014.10.10. 07:31

Róka sétált a szombathelyi Fő téren

Szombathely - Pénteken hajnalban öt órakor egy róka sétált a város főterén: a közterület-felügyelet biztonsági kamerája rögzítette, amint az állat besétált a térre, és a Szentháromság szobor körül lévő bokrokban próbált elrejtőzni. A felvétel tanúsága szerint a rókát a hajnali járókelők sem zavarták.

Nagy Ildikó

Dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet vezetője elmondta: amint a biztonsági kamerákról befutó felvételeket figyelő kollégái észrevették a rókát, értesítették a gyepmestert, ám mire ő a helyszínre ért, a róka már nem volt ott.

Fotó: Szombathelyi Közterület-felügyelet

Mit kereshetett a róka a belvárosban? Erről kérdeztük Gagyi Istvánt, a megyei vadászkamara elnökét, aki elmondta, hogy a felcseperedő kis rókák, elhagyva a családi "fészket", ebben az időszakban keresik az élőhelyüket. Feltehetően ez a róka is azt tette, csak éppen nem a legjobb helyen.

- Hiába, a rókák is urbanizálódnak - jegyezte meg az elnök, aki beszélt arról is, hogy a hivatásos vadászok a lakott területeken és azok határától számított 300 méteren belül nem lőhetnek állatra. Ilyenkor két megoldás képzelhető el: vagy csapdát állítanak az állatnak, vagy elzavarják a lakott területről.

Gagyi István kérdésünkre elmondta azt is, hogy a belvárosban sétáló róka az emberekre nem jelentett veszélyt: egyrészt a vasi erdőkben rendszeresen védekeznek a veszettség ellen vakcinázással, másrészt a róka nem támad emberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!