Szombathely

2014.08.20. 09:01

Róma itt van a Sala Terrénában

Szombathely - Fontos tudnivalókat szedtünk össze a csütörtökön kezdődő Savaria Történelmi Karneválról. Egyebek között azt is eláruljuk, hogy a karnevál idején, ma és holnap kivételesen a Püspöki Palota is megtekinthető lesz.

Merklin Tímea

Mintegy huszonöt helyszínen több mint kétszázötven programmal készülnek a Savaria Történelmi Karneválra Szombathelyen. A programsorozatot augusztus 21-e és 24-e között rendezik meg a vasi megyeszékhelyen. A hivatalos karneválnyitó ceremónia csütörtök este 20 órakor veszi kezdetét a Fő téren a Forum Színpadnál, amikor is Savaria szenátorai a Savaria Legio kíséretében bevonulnak a Fő térre, ahol a 15 éves Savaria karnevál rendezvényét, szervezőit és vendégeit köszönti dr. Puskás Tivadar polgármester. Ismét fellobban a Vesta-templom lángja, majd kezdetét veszi a karneváli időszámítás.

A karneválon csaknem félezer hagyományőrző mutatja be a harcászati és hadviselési módokat az 1. századtól egészen a 17. századig. A magyar harcászati egyesületek mellett Csehországból, Romániából, Németországból és Ausztriából is érkeznek hagyományőrző csoportok a fesztiválra. A Savaria Történelmi Karnevál programjai közül a legnagyobb érdeklődésre számot tartó és leglátványosabb rendezvény a péntek és szombat esti jelmezes felvonulás lesz. A különböző korok jelmezeibe öltözött emberek, csaknem ezer felvonuló, több mint kétkilométeres útszakaszt járnak be a belváros utcáin. A szombat esti felvonulásra minden lelátójegy elkelt. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a péntek esti programra – ami semmiben sem kevesebb, rosszabb vagy kisebb, mint a szombati – még korlátozott számban ugyan, de lehet lelátójegyeket váltani a Fő téri információs pavilonban.

A Kalandvár évek óta a Savaria Történelmi Karnevál egyik legnépszerűbb helyszíne. Különösen azért, mert reggel 10-től egész nap autentikus, interaktív és különleges kikapcsolódási lehetőséget nyújt a legkisebb karneválozóknak is. A korábbi évek visszajelzéseire reagálva idén a szoptatós kismamákat egy „intim kuckó" várja a Gayer-parkban, ahol diszkrét körülmények között szoptathatják meg gyermeküket. A szervezők ezzel próbálják hozzásegíteni a családokat ahhoz, hogy minél több időt, minél zavartalanabb szórakozással tölthessenek el a karnevál családi helyszínén. Egyúttal a szervezők várják a támogatók jelentkezését is, mert nagy szükség lenne a helyszínen pelenkázóra is – amit természetesen a rendezvény végén örömmel visszaszolgáltatnak a felajánlóknak.

Még egy érdekesség is színesíti az idei karneváli programot. Mivel két évvel ezelőtt nagy volt az érdeklődés, dr. Veres András megyés püspök ismét megengedte a Püspöki Palota látogatását.

Díszterem

Mikes könyvtár. Fotók: Szombathelyi Egyházmegye

A Savaria Történelmi Karneválra szerte az országból érkeznek érdeklődők, ezért az egyházmegyei gyűjtemények kedvezményes árú belépőjegyekkel és hosszú nyitva tartással várják a látogatókat a következők szerint: a Kincstár augusztus 21-22-23-án 11-19 óra között tart nyitva. A könyvtárban 22-23-án 13.00, 15.00 és 17.00 órakor lesz tárlatvezetés. A belépőjegyet a meghirdetett időpontok előtt, a kincstárban lehet megvásárolni. A karnevál két napján, 21-én és 22-én két-két alkalommal (11 és 14 órakor) lesz megtekinthető a Püspöki Palota. A korlátozott létszám miatt – maximum 30 személy alkothat egy csoportot – elővételben kell megvásárolni a belépőjegyet a kincstár Sala Terrenájában a Berzsenyi tér 3. szám alatt.

A Püspökvárban korhű jelmezben fogadják a látogatókat, beöltöznek rómainak, hiszen „náluk van Róma" a Sala Terrenaban: Tiberius Claudius, Septimus Severus, Nagy Konstantin császárok alakjai, valamint Szent Márton és Szent Kvirin püspökök a nagyterem, díszterem freskóin.

Simon Katalin, az Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár gyűjteményvezetője, aki a tárlatvezetéseket tartja a Püspöki Palotában

Fontos tudni azt is, hogy módosul a helyi járatos autóbuszok közlekedése a Savaria Történelmi Karnevál rendezvényei miatt. A Thököly és a Rákóczi utcákban közlekedő helyi, szerződéses és regionális járatok nem érintik a Rákóczi utcai iskola, a Batthyány tér, a Városháza és az Aluljáró elnevezésű megállóhelyeket augusztus 27-éig. A módosítás érinti a többi között a 30Y és a 35-ös járatok közlekedését is, ezek az autóbuszok a Vasútállomás–Szelestey–Petőfi Sándor utca útvonalon közlekednek, és az összes kijelölt megállóhelyen megállnak – erről tájékoztatta szerkesztőségünket a Vasi Volán.

Bemutatkozik a Soroptimist Club

A Soroptimist International a karitatív céllal tevékenykedő nők egyik legnagyobb világszervezete. Klubhálózatban fogja össze a földkereségen azokat a nőket, akik tenni szeretnének saját, valamint tágabb környezetük javításáért a kiemelkedő képességeik, szakmai tudásuk felhasználásával. Szombathelyen szeptember végén lesz a helyi klub ünnepélyes megalapítása. De a hölgyek már jelen lesznek a Savaria Történelmi Karneválon, a Civil Korzó egyik pavilonjában. Pénteki és vasárnapi csalogató programjuk gyerekeknek szól: arcfestés és kézműves foglalkozás várja őket. A felnőttek pedig megismerhetik a klub munkáját, és akár klubtagként, akár támogatóként csatlakozhatnak a Soroptimist Inernational Club Szombathely Colonia Savaria jószolgálati tevékenységéhez.

Zsidó Udvar és bazár is lesz

A zsidó kultúra számos szegmensével ismerkedhet meg mélyrehatóbban a karneváli látogató, ha tiszteletét teszi a Savaria Történelmi Karnevál idején a volt ortodox iskola udvarán a következő négy napban. Lesznek előadások a zsidó hitéletről, ünnepekről és hagyományokról, de irodalmi barangolás Radnóti Miklós költészetében, jazz és klezmer zene, gasztronómiai bemutató is szerepel a helyszín kínálatában. A karneváli helyszín programját a zsidó bazár, vendéglátás és fényfestés teszi teljessé.

Kapcsolódó cikkek:

Németh Ildikó Galaneos szedertortája nyerte el a Savaria Történelmi Karnevál Tortája 2014 megtisztelő címet. Íme a torta receptje!

Szombathely - Már áll a karneváli pavilonunk, csütörtöktől egészen vasárnapig várjuk olvasóinkat a Savaria Történelmi Karneválon.

Augusztus 21-én, csütörtökön veszi kezdetét a 15. Savária Történelmi Karnevál. A programsorozat ideje alatt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei huszonnégy órás szolgálatban ügyelnek a látogatók biztonságára.

Szombathely - A belváros több utcájába nem lehet már behajtani a csütörtökön kezdődő Savaria Történelmi Karnevál miatt.

Izgatottan készül a Vas Népe szerkesztősége a Savaria Történelmi Karneválra. Az eseményen – az idei évben először – olvasóink megtalálják majd lapunk standját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!