Szombathely

2014.12.09. 18:40

Rosszabbra cserélték: befúj a szél a réseken, nem tudja megjavítani a Szova

Szombathely - Zártól felfelé fütyül be a szél az új bejárati ajtón, amelyet a Szova Zrt. cserélt – panaszkodik olvasónk.

Merklin Tímea

Megvetemedett az új ajtóm – írja a Széchenyi utca 1. szám alatti társasházban lakó Szabó István. Hogy ez miért közügy? Mert a városi önkormányzati cég, a Szova Zrt. cserélte ki.

Mivel kívül-belül függőleges repedések vannak rajta, arra lehet gondolni, nem is volt rendesen kiszáradva a faanyag – mondja olvasónk.

– Két hónapja panaszos levelet írtam a Szova Zrt-nek, Danka Mónikának a kontár munkavégzés miatt. Választ a mai napig nem kaptam. Ha valaki hibázik, ismerje el és ne mást okoljon, hozza helyre – fogalmaz olvasónk, akinek további panasza, hogy a Szova munkatársa nem felügyelte az asztalosok munkáját, nem vette át, amikor végeztek. Végül egy jegyzőkönyvet kellett volna aláírni, de ez nem történt meg. Olvasónk úgy tudja, az ajtóra egy év garancia volt, ami november 20-án lejárt.

Szabó István az ajtóval, amely nem tudja bent tartani a meleget: vizsgálják a megoldást. Fotó: Timár Gergely

Hogyan kaphatna mégis segítséget?

Megkérdeztük a Szova Zrt. épületkezelőségét, levelünkre Danka Mónika, a bérleménykezelési osztály munkatársa azt válaszolta, hogy Széchenyi István utca 1. szám alatti társasházban lakó bérlő élettársának panaszos levele november 7-én érkezett meg. Négy nap múlva a kollégái a panaszos jelenlétében a helyszínen kivizsgálták az esetet, és fényképfelvételeket készítettek. Szabó Istvánt szóban tájékoztatták a garanciálisan elvégezhető megoldásokról: kijavítják a festést, és beszerelnek egy olyan több ponton záró zárszerkezetet, amely jobban a tokhoz húzza az ajtót. E műveletek elvégzéséhez azonban az ajtót a megfelelő műhelybe kellene elszállítani, és ez a téli hidegben a nyitott folyosó miatt most nem ajánlott. Ezzel a lakás tulajdonosa a helyszínen egyet értett.

Hogy miért fa ajtó került a lakásra? Megtudjuk, hogy egyedi gyártású ajtóra volt szükség, mivel az épület kiemelt műemléki védelem alatt áll, ezért az eredetivel azonos kialakításúnak, és fa anyagúnak kellett lennie. A fokozott légzárású műanyag ajtó azért sem lett volna jó, mert gázfűtés van, és biztonsági szempontból a faajtó jobb szellőzést nyújt a lakásnak.

A cég munkatársa arról is tájékoztat, hogy jelenleg a garanciális igény érvényesítése, és a költségek kalkulációja zajlik, ezenkívül felülvizsgálják a fűtési lehetőségek bővítését. Amint az előkészítés lezárul, a panaszos írásban értesítést kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!