Szombathely

2015.06.22. 09:10

Siker: Feiszt György levéltáros Erdélyben és a Partiumban

Szombathely - Feiszt György levéltáros kevéssé ismert erdélyi és partiumi műemlékekkel kápráztatta el az Ady téri Siker Könyvtár népes és érdeklődő közönségét.

Ölbei Lívia

A Siker Könyvtárból érkező meghívásnak a hagyományos erdélyi előadói körút volt az előzménye. Feiszt György régi barátjával, a sárvári születésű, ma Angliában élő történésszel, Gróf Lászlóval hosszú évek óta rendszeresen visszatér Erdélybe, ahol az előadó-párost „kézről kézre adják" a magyar lakta települések és intézmények. Így volt ez az idén is. A Siker Könyvtárba Feiszt György egyedül, pontosabban rengeteg információ birtokában és sok fotó társaságában érkezett.

Feiszt György személyes élményeit osztotta meg a közönséggel. Fotó: Siker Könyvtár

A vetítettképes előadás Erdély és a Partium történelmi értékei közül egy tucatnyi, kevésbé ismert műemléket sorakoztatott föl. Az 1918 óta Romániához tartozó Erdély ezeréves múltja sok szálon kötődik Magyarország történelméhez A frekventált és a média által favorizált nevezetességeken túl azonban Erdély hegyei között sok száz alig vagy egyáltalán nem ismert kultúrtörténeti érték vészelte át a történelem viharait. Az Európai Unióhoz való csatlakozás felgyorsította Erdélyben a kutatómunkát, amelynek során sokszor „isten háta mögötti" helyeken tárultak fel a magyar-szász-román együttélés kulturális és szellemi örökségének elfeledett vagy soha nem ismert, hihetetlenül gazdag egyházi-, építészeti értékei. Feiszt György levéltáros erdélyi utazásai során szerzett ismereteit tárta az érdeklődő közönség elé, a tőle megszokott felkészültséggel és azzal a „tűzzel", amely képes felkelteni az érdeklődést az előadás tárgya iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!