Szombathely

2014.12.29. 18:45

Sok szép szobor őrzi Tóth István kiváló tehetségét megyénkben is

Van egy szombathelyi származású híres művészünk, Tóth István, akiről illett volna megemlékezni az idén, mert 80 éve hunyt el. Több jelentős egyházi művet alkotott.

Némethy Mária

Fábián László és Ács Pál Tóth István szobrászművészről 2001-ben megjelent monográfiájukban dr. Konkoly István akkori megyés püspök azt írta: Kevés művész mondhatja el, hogy a róla szóló bibliográfia huszonhét oldal terjedelmű.

Már csak a Szent Márton év miatt is érdemes lett volna munkásságával többet foglalkozni, hiszen 1913-ban ő mintázta meg a savariai születésű tours-i püspök aranyozott hermáját, melybe Szent Márton Franciaországból hazahozott ereklyéjét helyezték. Ez a herma ma is ott látható a székesegyház Szent Márton oltárán, ez előtt imádkozott szombathelyi látogatásakor II. János Pál pápa. A szombathelyi püspöki palotában az ő alkotása gróf Széchenyi Miklós nagyváradi püspökről 1913-ban készített fehér márvány szobor is.

Még korábban készítette el szülővárosa számára a kiegyezés utáni első felelős magyar kormány igazságügy miniszterének, Horváth Boldizsárnak a másfélszeres nagyságú bronzszobrát. Ez ma is ott áll a múzeum előtt.

Másik sokak által megcsodált szobrára 1907-ben kapta a megbízást Szombathelytől. Egyházmegyénk első püspökének, Szily Jánosnak remekbeszabott, a székesegyházzal szemben karosszékben helyet foglaló szobrát 1909. szeptember 5-én nagy ünnepség keretében avatták fel. Az ünnepséget követő ebéden találkozott a művész a Szily családdal, amiből később szoros kapcsolat alakult ki.

Tóth Istvánt méltán ünnepelhették volna az idén Szegeden is, hiszen termékeny munkásságának harmadát a dómnak szentelte.

Az 1879-es árvíz után újjáépült Szegeden monumentális fogadalmi templom építéséről határoztak. Ezt 1913-ban kezdték el, 1930-ban fejezték be.

Egy szombathelyi asztalosmester fiaként született Tóth István, aki Bécsben az akadémián tanult

A szobrászati munkák irányítását Tóth István végezte, aki életének egyharmadát töltötte a dóm díszítésével. Ő készítette a főhomlokzat kőfaragó munkáinak terveit, akárcsak a figurális szobrokat és az ülőszobrokat is. A főkapu két hatalmas oxidált vörösréz szárnya domborműveinek 12 ó- és 12 újszövetségi jelenetét a művész mintázta. A templombelső díszítésének többsége is az ő műve.

Még felsorolni is sok, mi minden őrzi keze munkáját a szegedi dómban. Alkotásainak száma hozzávetőlegesen 130: ebből 44 szobor és 86 dombormű. Ha figyelembe vesszük, hogy a művek többségét maga tervezte, előzetesen agyag- és gipszmintákat készített, akkor tudjuk csak igazán értékelni erőfeszítését jegyzi meg a Tóth Istvánról készült monográfiában Ács Pál.

Ilyen leterheltség mellett kevés ideje, energiája maradt más megbízások teljesítésére. De elvállalta Bögötére egy első világháborús dombormű készítését. 1931-ben Márkus Józsefnek, Budapest főpolgármesterének síremlékét készítette el a Kerepesi temetőben. Ennek is van szombathelyi vonatkozása, hiszen ő a szombathelyi származású Márkus Emília színésznőnek a testvérbátyja volt.

A szobrászművész Szombathely első püspökéről, Szily Jánosról készítette egyik fő művét Fotó: VN Archív/Benkő Sándor

Tóth István 73 évesen, 1934. december 12-én hunyt el Budapesten. Hű maradt szülővárosához, mert élete utolsó hetében azt kérte: szeretnék otthon pihenni .

Ma Szombathelyen a Szent Kvirin templom kriptájában, Nepomuki Szent János szobra szomszédságában nyugszik feleségével együtt. Rumi utca 6. szám alatti szülőházán márvány emléktábla emlékeztet arra, hogy ott született Tóth István egyházi szobrászművész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!