Szombathely

2009.11.04. 13:16

Szeméttelepből nőhet ki az erdő

A régi szeméttelep rekultivációjával megnőtt a zöldfelület Kőszegen. Idén ősszel160 fát ültettek el a helyi városüzemeltetés dolgozói, ez csúcsnak számít a városban.

Némethy Mária

- Ilyen sok fát még soha nem ültettünk a városban, mint az idén. Eddig évi 100 darab volt a csúcs, de többnyire csak 10-15 fát ültettünk el évente. Az idén viszont 160 került a földbe. Egy kertészettől kaptuk őket ajándékba. Van köztük tölgy, juhar is. 

Kovács István, a Kőszegi  Városüzemeltető Kht.  vezetője örömmel újságolja mindezt. Van még egy jó híre: sikerült végre pontot tenni a városban egy régóta húzódó ügyre, a hajdani hulladéklerakó rekultivációjára.


Erre a környezetvédelmi hatóság kötelezte Kőszeget, ám a rekultiváció többszöri határidő módosításával sem valósult meg, noha a Kőszegi Városgondnokság 2003-ban már sikeresen pályázott állami forrásokra. Megfelelő saját erő hiányában azonban az elnyert pályázati pénz elveszett. Az ok egyszerű: az önkormányzat nem tudta kifizetni a pályázathoz szükséges önerőt.

- Kőszegen az 1950-es évek vége óta működött a régi hulladéklerakó - mondja Kovács István. - Valamikor agyagbánya volt, amelyet szeméttel töltöttek fel. Számításunk szerint 300 ezer köbméter hulladék került oda. 2000 őszéig működött, azután viszont már a regionális hulladéklerakóba kerül Kőszeg és a környező 12 község szemete. A régi szemétlerakó rekultivációja viszont 2003 óta húzódott.

A Kőszegi Városüzemeltető Kht. a helyi és a kistérségű szintű rekultivációs programok elvégzése tárgyú pályázati felhívásra tavaly májusban nyújtott be pályázatot. Ezt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség befogadta. Novemberben eldőlt: a pályázat sikeres volt. Külön örömük volt a kőszegieknek, hogy a pályázó 85 százalékos vissza nem térítendő támogatásban részesült. A fennmaradt önrészt a város önkormányzata az idei költségvetésébe beépítette, így kerülhetett pont a hat éve húzódott rekultivációra. Nem kevés pénzről volt szó, hiszen a projekt nettó költsége meghaladta a 82 millió forintot.

- Megkönnyebbültünk, végre rend van a régi szeméttelep körül - magyarázza Kovács István. - Ráadásul nagyon hasznossá válik a rekultiváció Kőszegnek, a környezetnek is, hiszen 22 ezer négyzetméteres zöldfelületet kapott a szeméttelep befedésével a város. Ide is rengeteg növényt ültettünk, fákat, cserjéket. Tíz évig végezzük majd a terület  utógondozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!