Szombathely

2015.03.07. 10:20

Szent Márton nyomában járnak

Szombathely - A 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat és a Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa az I. világháború 100 éves évfordulója kapcsán elindította még 2013-ban a „Nagyapáink háborúi” címet viselő emlékező sorozatot.

Civil Tudósítónktól

Az idei év is tartogat a Nagy Háborúhoz kapcsolódó évfordulót, hiszen Olaszország 1915. május 23-án hadat üzent a központi hatalmaknak. Egy hónap múlva el is indultak a hadműveletek, melynek során sok szenvedéssel járó újabb frontvonal nyílt. Ehhez kapcsolódóan az idei évnek legfontosabb eseménye lesz a július 2-a és 4-e közé szervezett zarándoklat, melynek során felkeresik az olasz-szlovén határ közelében található Szent Márton titulusú templomokat. Az utazás fontos célja a valamikori front mögött épített Segeti katonai tábor közelében állított emléktábla átadása, mely a tábor Szent Márton kápolnájára emlékezik. A zarándoklat lelki vezetője Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton Plébánia plébánosa lesz.

Az ötlet a cserkészcsapat vezetőjétől Fülöp Andrástól jött. Már el is kezdődött a zarándoklat szervezése. A három nap alatt az érdeklődőkkel felkeresnek számos I. világháborús helyszínt. 100 évvel ezelőtt Doberdó, Isonzó, Görz (Gorizia) Monte San Michel szinte fogalmakká váltak, a napi jelentések állandó helyei lettek. Log Pod Mangartom faluja az emlékút első, és egyben a legészakibb pontja. Az itteni I. világháborús temetőben is fekszenek magyar hősi halottak. Majd a kétszintes Kluže erődnél gyalogos túra indul egy alagúton át a 620 méter magas Hermann erőd romjaihoz.

A cserkészek Tóth Robert, Schönek Tamás, Kirchknopf Mihály. Fotó: Tóth Róbert

Kobaridba, vagyis a korabeli Caporettóban, a híres áttörés városában a múzeum nagyon gazdag I. világháborús látnivalói kerülnek terítékre. A résztvevők megtekintik a Doberdó-fennsík emlékhelyeit is. Továbbá felkeresik „Doberdó nagy hegyét", a 275 méter magas Monte San Michele a fennsík központját.

A zarándoklat legfontosabb eseménye a tábori szentmise lesz, az egykori Segeti katonai táborban lévő Szent Márton kápolna helyén, valamint a közelben lévő Kostanjevica na Krasu település mellett információs táblát adnak át.

Tóth Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!