Szombathely

2014.03.17. 12:10

Rajtaütés a patikában

Szombathely - Helyi statisztákkal forgatták kétnapon át városunkban az osztrák-német kooprodukcióban készült Tetthely sorozat egy epizódját.

Szekér Dóra

Március 15-én sokan lassítottak kocsijukkal a Szent Márton utcában, néhányan megálltak bámészkodni, mások a szívükhöz kaptak ijedtünkben. A szemerkélő esőben kommandósok rohantak a tízemeletes lépcsőházból, ki a ház elé, hogy indulatos sivalkodással elkapják a lassan mozgó bűnözőket. A történet szerint a drogcsempészek egy nyugdíjasokból álló banda tagjai, akik a festői Stájerországból érkeznek a határszéli kisvárosba. Bevásárolnak, fodrászhoz mennek, és persze minden feltűnés nélkül beszerzik a fehér tasakokba csomagolt, gyógyszernek álcázott - eladásra szánt - drogot. Messziről látszik egy fehér köpenyes gyógyszerész is, aki kezét a magasba emelve rohan ki az utcára.

 

Forgatási jelenet a Szent Márton utcában a házak közötti téren (Fotó: Zergi Borbála)

 

A mai negyvenesek és az idősebbek teljes bizonyossággal fel tudják idézni a nyugatnémet sorozat jellegzetes főcímdalát.

Vonósok, basszusgitár, rohanó lábak a flaszteron és az a valószerűtlenül kék szem a céltábla kellős közepén. „Ez nem az élet, ez csak egy film”, idézhetnénk az ismert LGT-dalszöveget, de közelebb merészkedve a tett helyszínéhez már Gyapai Máté felvételvezető igazít el a történet kusza szálai között. Elmondja, hogy a film az ORF megbízásából készül német-osztrák együttműködéssel. A sztori szerint egy osztrák nyugdíjasotthonban két gyanús haláleset is történik, és az áldozatok között van Bibi Fellner nyomozó apja is. Bibi kollégájával nyomozni kezd és a szálak egy határ menti kisvárosba vezetnek. Az öregek ugyanis idejárnak fodrászhoz, vásárolni, és még a gyógyszereiket is nálunk váltják ki.

Kiderül, nem orvosságot vásárolnak, hanem drogot csempésznek, hogy kiegészítsék kevés nyugdíjukat. A lelkes és törekvő rendőrök szabadságukat is feláldozzák, hogy a bűnbanda nyomába eredjenek, és természetesen lecsapnak a bűnözőkre. A legnagyobb riadalmat a maszkban rohanó kommandósok váltották ki. Közelről csak engedéllyel lehetett megnézni a felvételt, mert az egész parkolót lezárták a forgatás idejére. A történet végét természetesen nem mondta el a felvételvezető, mivel közel egy év múlva megnézhetik a város lakói is a tévében.



Gyapai Máté azt mondja: Szombathely jó döntés volt, bár végül annyiba került a kétnapos forgatás, mintha Grazban egy hétig dolgoztak volna. A városból a stáb sokat nem látott, hiszen folyamatosan forgattak, a Szent Márton utca mellett néhány jelenetet felvettek az aluljáróban és a Mártírok terén is. Olyan helyszínt kerestek, amelyre illett a forgatókönyvben szereplő panelházhangulat, kis boltokkal, fodrászüzlettel, lépcsőházi vasajtókkal. A hetvenes évek sikeres bűnügyi sorozata ma is népszerű, gyakran szerepel benne külföldi utcakép, forgattak már Csehországban és Szlovákiában is.



A stábnak sokat segített a kormányhivatal munkatársa, Németh Balázs és az Agora Szombathelyi Kulturális Központ mozgókép szakági vezetője, Mayer Rudolf is, mindkettejüknek ezúton is szeretnének köszönetet mondani. A lakókat írásban értesítették a forgatásról, senki nem panaszkodott a zajra. Az itt élők szívesen nézelődtek az ablakból. A felvételvezető elmondta, sajnos a stáb nem ad interjút, de a rendező nevében hangsúlyozta, örül, hogy a Vas Népében megjelent hirdetésre sok statisztát tudnak foglalkoztatni. Csaknem kilencven statiszta jelentkezett a filmeseknél. Ottjártunkkor Markó Noémi és Miklós-Illés Irén is figyelte a rajtaütést. Csendben kellett maradniuk, és ügyelniük kellett arra is, hogy alakjuk ne tükröződjön a kirakatok üvegfelületén. Elmondták, nem zavarja őket a forgatás, sőt inkább tetszik nekik, hiszen nem minden nap történik ilyesmi a városban. A hatodik emeletről egész nap nézik, mi történik a téren. Legizgalmasabb természetesen a feszült rajtaütés volt a kommandósokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!