Szombathely

2015.11.20. 17:06

Színezd át Szombathelyen! Az elfogadásról szólt a játék és a nap sztárokkal

Szombathely – Plakát készült és a barátságról szóltak játékok, közben az elfogadás, a tolerancia volt a Színezd át! nap főszereplője az Agora Művelődési és Sportházban. Párhuzamos kiállítás nyílt: roma és nem roma művészek tárlata. Itt járt egy X-faktor győztes és a PaDöDö egyik tagja is.

Bakos Ágnes

– A feladat az, hogy megjelenítsük a családot és a szeretetet – mutatta Tokaji Dorka és Fekete Anna. A Bolyai iskola ötödikesei az osztályukkal érkeztek a Színezd át! programra pénteken.

Óriási fehér papír, egy vászonnyi felület állt előttük – kezükben ecset és piros festékkel mázoltak óriási szíveket, szorosan egymás mellé. Párokba rendeződtek az iskolások, így kellett végrehajtani a feladatokat – a barátság, az összedolgozás jegyében.

– Lehet várat építeni, kézműveskedni, mesét írni és mesét rajzolni – sorolta Kövesdy Katalin, az országjáró Színezd át! nap szakmai vezetője.

Első lépésként útlevelet kaptak a gyerekek. Az útlevelükbe hét pecsétet kellett összegyűjteni, minden kapunál, játszószőnyegnél egyet-egyet.

Ahogy Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója fogalmazott: az elfogadás az első feladat.

Orsós Róbert, a nap házigazdája szerencsés találkozásokról beszélt, arról, hogy romák és nem romák jóban legyenek egymással.

Játékos feladatok vezették a diákokat. Például amikor „robotot” irányítottak: egy négyzetrácsos szőnyegen elszórva néhány fotó. A szőnyeg széléről indulva a képekhez vezette egyik játékost a másik. A fotót együtt kellett értelmezniük a diákoknak. Volt kép, amelyik ölelkező gyerekeket ábrázolt, volt fotó kölyökmacskákról és sok-sok illusztráció az összetartozásról. Az animátorok tapasztalatai szerint pozitívan magyarázzák a fiatalok a képeken látottakat: egymásról beszélnek, a barátságukat fogalmazzák meg – így volt Szombathelyen is.

Egy másik feladat: a kirakós játékban az egyik fél ismerte a képet, irányította a másik diákot, hogy összeálljanak a darabok.

Észre sem vették a gyerekek, és teljes figyelmükkel a társuk felé fordultak –nem volt kérdés a bizalom.

A Színezd át! kampány célja az, hogy a megbélyegzett csoportokat, mint a fogyatékkal élőket, vagy a roma kisebbség tagjait ne előítéletekkel közelítsék meg a gyerekek. Ezt szolgálták az interaktív, mozgalmas játékok.

Nem maradt el a zene sem a programból: az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ két diákja, Szigeti Tamás és Forgács Vanessza dalai lenyűgözték diáktársaikat délelőtt. Aztán délután Falusi Mariann, népszerű énekes, előadó mesét olvasott, Oláh Gergő, az X-faktor egyik nyertese énekelt a gyerekeknek, fiataloknak.

Párhuzamok címmel kiállítás nyílt a sportház galériáján. Roma és nem roma alkotók közös tárlata. A Herényiek Házában a nyáron tartott közös alkotótábor gyümölcsei kerültek a paravánokra. Színes madarak, tájképek, épületek – festmények. És famunkák, meg plakátszerű hangulatok. Sok alkotó részt vett a Színezd át! napon: Balogh Tibor, Kiss Sándor, Ferkovics József és Ferkovics Benjamin.

A sportház egyik felében a folyamatosan színesedő hófehér papír, a galérián a kész alkotások – jól megfértek egymás mellett. Ahogy a rengeteg gyerek, párokba rendeződve, csoportokban dolgozva is elfért. Sok jó ember, kis helyen – beteljesítve a nap célját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!