Szombathely

2015.09.05. 15:25

Szlalom kerekes székkel ­– Korlátlanul a mozgáskorlátozottakért Szombathelyen

Élő csocsó, boccia, kosárlabda ­– Miénk itt a tér! néven szerveztek sportnapot a szombathelyi Fő téren szombaton.

Vadas Krisztina

Ma Magyarországon körülbelül 600-700 ezer teljes vagy részleges mozgásszervi fogyatékkal élő ember él. Ez óriási szám, ám az emberek sokszor mégsem tudják kezelni azt a helyzetet, amikor egy mozgáskorlátozottal találkoznak. Aki szeretne segíteni, nem tudja, hogyan tegye.

Az Őrvidékház már évek óta dolgozik együtt a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Szövetségével, valamint a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézettel. Harmadik éve szervezik meg az „Együtt élünk” című egyhetes programsorozatot, amelyet idén a mozgáskorlátozottak sportnapjával egészítettek ki.

Tóth Balázs és Sárközy Krisztián (balról-jobbra) szkenderzik mögöttük balról Farkas Csaba az Őrvidékház igazgatója mellette Temesvári Zsolt ezüstérmes szkander Európa-bajnok
Fotó: Cseh Gábor

– Úgy gondoltuk, hogy ebben az esztendőben nemcsak a vakok és gyengénlátók életét mutatjuk be, hanem a mozgásszervi fogyatékkal élőkét is. Egyrészt azért hoztuk létre ezt a sportnapot, hogy mindenki lássa, a sport segítségével a sérültek is teljes életet tudnak élni. Másrészt az volt a célunk, hogy az ép emberek is megismerhessék azokat a sportágakat, amelyeket a mozgássérültek űznek – mondta el Farkas Csaba, az Őrvidékház vezetője.

Azok, akik részt vettek a programon, megtapasztalhatták, mennyi akadállyal kell megküzdeniük a mozgáskorlátozottnak a mindennapokban. Egy akadálypályán ki lehetett próbálni a kerekes széket, ám ami még ennél is nagyobb élményt nyújtott, az az élő csocsó volt. Ennek lényege, hogy a játékosok egy kötélhez vannak rögzítve, épp úgy, mint egy igazi csocsóasztalon. Sokáig tartott, míg a résztvevők megszokták, hogy nem futhatnak a labda után, amerre akarnak.

Farkas Flóra a kerekes székes akadálypályán

Emellett olyan speciális labdajátékokat is megismerhettek az érdeklődők, mint a boccia, amit ülve játszanak.

– Azért jöttem ki a rendezvényre, mert mindig is érdekelt, hogy milyen lehet egy mozgáskorlátozott élete. Különös élmény volt kipróbálni a kerekes széket, és rájönni, hogy nem is olyan egyszerű vele közlekedni, mint gondoltam – mondta Farkas Flóra szombathelyi diák, aki barátaival érkezett a Fő térre.

A program nemcsak a civil szervezeteknek volt szívügye, hanem a vasi sportolóknak is. Az élő csocsóban megmérkőzött egymással a Swietelsky-Haladás Futball és Futsal csapata is. A Falco játékosaival kosarazhattak a vendégek, de Temesvári Zsolt ezüstérmes szkander Európa-bajnok ellen is kiállhatott, aki mert.

A rendezvény létrehozásában olyan szervezetek voltak az Őrvidékház segítségére, mint a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, valamint a Regionális Szociális Forrásközpont, a fogyatékkal élők nappali ellátója.

Az esemény jótékonysági koncerttel zárult, amit a Savaria Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Quintett adott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!