Szombathely

2009.04.22. 02:26

Szőlő jövésnek ünnepe hétvégén

Kőszeg - Pénteken ismét Szent György-nap, újra Szőlő Jövésnek Könyve ünnepség. Az idén azért lesz más, mert 20 éves Kőszeg és a német Vaihingen testvérvárosi kapcsolata.

Némethy Mária

Pénteken délelőtt fél 9-kor koszorúzás lesz a temetőben. Az ünnepségsorozatért életükben oly sokat tevő Bechtold István és Szövényi István díszpolgárok sírját koszorúzzák meg.

9 óra 15 perckor indul a zenés menet a város utcáin a Károly Róbert térről a Jurisics térre. Háromnegyed 10-kor a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat a város borászai a polgármesternek, majd borhölgyeket avatnak, azt követi az egyházi áldás. Fél 11-kor kezdődik a Jurisics-várban a szőlőhajtások bejegyzése a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Kőszegnek a világon egyedülálló könyvéről, amelybe évszázadokon keresztül bejegyezték a szőlőhajtásokat, erről hangzik el az Olasz Borakadémia kutatási beszámolója. Ezt követi a Vas megyei és a nemzetközi borverseny eredményhirdetése.

A Kőszegi Baráti Kör szervezésében délután fél 3-kor lesz az Európa és városom rajzverseny eredményhirdetése és kiállítás-megnyitója a Jurisics-vár reneszánsz folyosóján. 3 órakor kezdődik a Szent György-napi énekkari találkozó a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Intézményben. Ugyancsak ebben az időben a vár lovagtermében: 20 éve történt: A berlini fal leomlása és a vasfüggöny lehullása . 4 órától nemzetközi ifjúsági műhelyfoglalkozás lesz Új generáció egy megújuló Európában címmmel a várban.

Szombaton 10 órakor Szőlő és klíma címmel tudományos konferenciát rendeznek az Európa-házban.

Délután két órakor kezdődik a Vaihingen utca névadó ünnepsége, valamint emlékfa ültetése a Címerpajzs-dűlőben. Három órakor Európai lábnyomok címmel fotókiállítás nyílik a Hotel Írottkőben. 16 óra 30 perctől a Der Spielmannszug Rowag fúvósegyüttes térzenéje szórakoztatja a közönséget a Jurisics-várban, amelyet 17 órától Kőszeg Város Fúvószenekarának tavaszi hangversenye követ.

Este fél nyolckor kezdődik a testvérvárosi jubileumi ünnepség 20 év Európában és Európáért címmel, amit jubileumi bál követ a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!