Szombathely

2014.11.17. 16:31

Szombathelyi tüntetés percről percre: ''Ez Magyarország, nem Orbánisztán''

Szombathely - Országszerte tüntetéseket szerveztek a Közfelháborodás napján. A V, mint Vas elnevezésű civil csoport szervezésében Szombathelyen a Városháza előtt 18 órakor kezdődik a tüntetés.

Lisztmayer Zsófia

A kezdés előtt fél órával egyelőre csak a szervezők vannak a helyszínen, akik az előkészületeket végzik, valamint néhány rendőr. Nem sokkal korábban egy idős férfi elégedetlenségét fejezte ki a rendezvénnyel kapcsolatban. A szervezőket hazafiatlannak nevezte, és szerinte nem érdemlik meg, hogy ebben az országban éljenek.

Janovicz Judit pedagógusként mond beszédet a tüntetésként. Elmondása szerint őt leginkább az oktatási rendszer működése keseríti el. - A legtöbben nem mernek semmit sem tenni, pedig mindenkinek joga van hozzá. Remélem, hogy a közelmúlt eseményei elindítják a változás folyamatát.

Néhány száz tüntető várakozik pár perccel a kezdés előtt. Gyűlnek a transzparensek, és gyűlnek a panaszok is. Szakács Elvira a korrupció ellen érkezett tüntetni. Szerinte már élni sem hagyják itthon az embert.

18.00 Horvàth Zsolt szervező nyitotta meg a tüntetést, a kissé hűvös idő ellenére sikerül neki megmozgatni a tömeget. Szavaira a transzparensek a levegőbe emelkednek, a tüntetők pedig együtt kántálják, hogy Orbán, takarodj!

18.05 Éljenek a kopaszok! - hangzik el a felkiáltás, mikor Brunerszky László nekikezd beszédének. A tömeg bekiabálásai egyértelműen jelzik, hogy egyetértenek vele: ha meg lehet élni minimálbérből, akkor a politikusok miért nem annyit kapnak?

18.11 Brunerszky László az összefogás erejéről beszél, mellyel a nagy hangú első sorban állok teljesen egyet értenek. Az ország szekerét szerinte mindenkinek tolnia kell a siker érdekében.

18.15
Viktátor! Viktátor! Hangzik el szólam újból és újból a közönség soraiból. Brunerszky László kérdésére, miszerint hány jelenlévőt zsákmányoltak ki az elmúlt években, mindenki kiabálni kezd. Kezdődik ismét az Orbán, takarodj!

18.26 Janovicz Judit az oktatás fontosságáról beszél. Ha minden marad a régiben - teszi fel a kérdést a pedagógus - milyen gyerekeket nevel majd fel az állam. Janovicz Judit szerint leginkább a félelem tartja vissza az embereket jogaik érvényesítésétől.

18.32 Fiatalok és idősek fejezik ki ellenállásukat a kormány politikájával kapcsolatban. Körülbelül ezren vannak jelen a Városháza előtti tüntetésen.

18.37 Világító telefonok százai emelkednek a magasba Horváth Zsolt szervező kérésére annak tiszteletére, hogy a mai napon 100 ezrek tüntetnek Magyarországon többek között a korrupció ellen.

18.41 Míg a szervezők a technika ördögével küzdöttek az elnémult telefon miatt, addig a tömeg önmagát szórakoztatta különböző bekiabálásokkal. A tüntetés békés egyébként, a hevesebb kiáltásokon kívül nem történik komolyabb.

18.46 Ha a politika beleszól az életünkbe, itt az idő, hogy mi is beleszóljunk a politikába - hangzik el a tüntetésen. A tömeg egyre lelkesebb, együtt éreznek a beszédet mondó civilekkel.

18.52 Az elmúlt években fél millió magyar hagyta el az anyaországot. Kaisinger András szerint a hatalom emberei már nem érdekeltek a nép képviseletében.

18.55 Ez Magyarország, nem Orbánisztán. Kaisinger András szerint birkának nézik a magyar embereket. A közpénzeket stadion építésekre költik, miközben az egészségügy romokban hever.

18.58 Olyan Magyar Köztársaságban szeretnék élni, ahol ismeretlen fogalom az elnyomás, a kizsákmányolás, ahol mindenkinek megadatik a feljebb lépés lehetősége - mondta el Kaisinger András. Hozzátette, hogy a szabadságot szerető emberek érhetik el, hogy valósággá váljanak a víziók. Fáradozásaik jutalma pedig a jóléti Magyarország elérése lesz.

19.02 Kupi Györgyi újságírónak tetszik, hogy nem valami ellen, hanem valamiért tüntetnek. Azért, hogy ismét tisztességes magyar jogállammá váljunk. Kupi Györgyi szerint fontos a sajtó, és fontos, hogy a sajtón keresztül valós információkat nyerjünk. A szombathelyi televíziónak közvetítenie kellene ismét a közgyűlésekről, mert jogunk van látni - tette hozzá.

19.10 Időközben elkezdett csökkenni a tüntetők száma, talán a csípős hidegnek köszönhetően. A kitartó tüntetők azonban lelkesek, és egyértelmű a szervezőkkel való egyetértésük.

19.19 Horváth Zsolt hergeli a tömeg maradékát. Elmondása szerint a kormány egy döglött ló, melyről most leszállnak a magyarok. Orbán Viktornak pedig azt üzeni, hogy elég fizetést kapott az elkövetkező 50 évre, ezért elég volt, ki van rúgva. A tömeg elismerően fogadta szavait.

19.23 A tüntetés zárásaként a közönség élő láncot alkot a Fő téren a szervezők segítségével.

19.33 Véget ért a tüntetés, a tömeg búcsúzóul elénekelte a himnuszt.


A tüntetés összefoglalva:

Több százan vonultak fel a Vároyháza elé, hogy a Közfelháborodás napján a korrupció és a kormány politikája ellen tüntessenek.
Az összefogás erejéről szólt a hétfő esti tüntetés. Az eseményen fiatalok és idősek, fizikai és szellemi foglalkozásúak egyetértésben hallatták hangjukat. A szervezők elérték, hogy a tömeg ne csak nézőként, hanem felszólalóként is kivegye részét a rendezvényből. Varga Tamás, az esemény egyik szervezője elégedett volt a tüntetés eredményével. Szerinte a közelmúlt történései egyértelműen azt bizonyítják, hogy elérkezett az idő a változásra. 

– Sokkal többen vettek részt ezen az eseményen is, mint számítottunk rá, ezért nem lehet okunk a panaszra.

Az esemény békésen zajlott, nem történt rendbontás. A tüntetés végén a jelenlévők élőláncot alkottak, majd közösen elénekelték a himnuszt.

Fiatalok és idősek tüntettek a Városháza előtt hétfőn a Közfelháborodás napján. Nem volt rendbontás.

A V, mint Vas civil csoportosulás szervezte meg a hétfői tüntetést, mely leginkább a korrupció, és a kormány politikája ellen irányult. A kezdés előtt nem sokkal kezdtek szállingózni a tüntetők a Fő térre. A hűvös idő ellenére több száz szombathelyi lakos érezte úgy, hogy jelenlétükkel kell   az ország vezetőinek tudomására   hozni: elég volt a  korrupcióból, demokratikus államban szeretnének élni.

A rendezvény békésen zajlott, néhány ingerült bekiabáláson kívül nem történt más. A tömeg szimpátiája a rendezőkkel szemben azonban egyértelmű volt. A beszédet tartók folyamatosan próbálták bevonni a tömeget, melyet az összegyűltek lelkesen fogadtak.

Janovicz Judit pedagógus felhívta a figyelmet arra, hogy ha minden marad a régiben, meg lehet majd nézni, milyen gyerekeket nevel az állam. – A legtöbben már nem mernek semmit sem tenni, pedig mindenkinek joga van hozzá. Remélem, hogy a közelmúlt eseményei elindítják majd a változás folyamatát – mondta.

Kaisinger András beszédében kiemelte, hogy a hatalom emberei már nem érdekeltek a nép képviseletében.

– Sokat elmond, hogy az elmúlt években félmillió magyar hagyta el az anyaországot. Az állampolgárokat birkának nézik az ország vezetői: a közpénzeket stadionok építésére költik ahelyett, hogy például újraépítsék a romokban heverő egészségügyet – mondta. Hozzátette, hogy olyan magyar köztársaságban szeretne élni, ahol ismeretlen fogalom az elnyomás, a kizsákmányolás, és ahol mindenkinek megadatik a feljebb lépés lehetősége. Ezt pedig a szabadságot szerető emberek érhetik el. A fáradozásuk jutalma pedig egy jóléti Magyarország elérése lesz.

Horváth Zsolt, az esemény egy másik felszólalója azt üzente Orbán Viktornak, hogy elég fizetést gyűjtött össze az elkövetkező ötven évre: itt az idő tehát, hogy felmondjanak neki az állampolgárok.

Szakács Elvira saját készítésű transzparenssel érkezett a tüntetés helyszínére. Elmondása szerint már elege van abból, hogy bármit megtehetnek a politikusok. – Egyszerűen mindenért dühös vagyok már. A gyerekek az oktatási intézményekben nem kapnak megfelelő nevelést, az egészségügyben pedig nem igazán látom, hogy az emberek egészségéért dolgoznának – jegyezte meg.

Varga Tamás, az esemény egyik szervezője elégedett volt a tüntetés eredményével. Szerinte az elmúlt hónapok civil összefogása bizonyítja, hogy megérett az idő a változásra. – A hűvös idő ellenére összegyűlt tömeg egyértelműen azt mutatja, hogy történnie kell valaminek. Nem tudom, hogy az ország többi részén hányan vettek részt hasonló eseményeken, de elégedett vagyok a mai estével. Az, hogy országszerte több helyen zajlanak a tüntetések, azt bizonyítja, hogy valami tényleg nincs rendben, Reméljük, hogy hatása is lesz annak, amit teszünk – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!