Szombathely

2015.11.25. 19:25

Szombathelyen járt a Demokratikus Koalíció elnöke

Súlyosabb a cigánykérdés, mint a menekültügy - mondta Gyurcsány Ferenc Szombathelyen. Az oktatásról, az egészségügyről is szólt a Demokratikus Koalíció elnöke a szerdai lakossági fórumon.

Bakos Ágnes

A legfontosabb az oktatás kérdése - kezdte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Szeretné, hogy szabad legyen az iskola, fillérekbe kerüljön az internet - sorolta. Etika és hitoktatás helyett laptopot kell adni a gyerekeknek, és fontos, hogy beszéljenek egy idegen nyelven mire leérettségiznek, ezekről beszélt.

Fotó: Unger Tamás

Az egészségügyről azt mondta: ötször annyi bért kap innen harminc kilométerre, Ausztriában egy pályakezdő orvos, mint itthon.

- Több orvos ment el a rendszerváltás óta, mint amennyit képeztünk - hansúlyozta Gyurcsány.

Arról is beszélt: - Ha nem tudunk együtt élni a cigánysággal, akkor óriási probléma lesz idővel. Kevesebb rendőrt, több szociális munkást kell küldeni ezekbe a falvakba - ezt súlyosabbnak érzi, mint a menekültügyet. A bevándorlásról azt mondta: a magyaroknak mindössze húsz százaléka ért vele egyet, de kitart a véleménye mellett, ami a befogadás politikája.- Magyarországon évente 140 gyilkosság történik - gyilkos nemzet vagyunk? Nem. Akik jönnek, köztük is vannak rossz emberek. De nem mindegyik az. Lezárhatjuk a határokat, jönnek más úton a menekültek. Németország problémája?

Az európai uniós kvótáról azt mondta: -; Mennyi menekült jutna Szombathelynek? Tíz-tizenöt. Savaria történelmi városa megijed három muszlim családtól? Hozzátette: a magyarok is bevándorlók - csak régebben jöttek.

Kell közös határvédelem, kell közös európai megoldás, akár ideiglenesen is. Majd segíteni kell visszamenni, hazatérni a most polgárháború elől menekülőknek Gyurcsány Ferenc szerint.

- Szombathelyen jobban kell félni a kutyapiszoktól, mint a terroristáktól, szóval nézzenek a lábuk elé, és gondolkozzanak józanul - fogalmazott a DK elnöke.

Fotó: Unger Tamás

A politikáról, politizálásról szólva úgy fogalmazott, az a közügyek intézésének helye, nem ab ovo korrupt a politika, csak az lett. Erős, összetartó közösséget szeretne a saját pártján belül - ezt a célt fogalmazta meg Gyurcsány.

A kormányváltásról szóló kérdésre azt mondta: nagyobb gazembereket is leváltottak már, de ezt csak megfontoltan szabad véghezvinni. Mint fogalmazott: nem lázadásra, hanem összefogásra hívja a magyarokat.

A fórum egy részét élőben közvetítették a Demokratikus Koalíció facebook-oldalán, kérdéseket online is várt a pártelnök.

A helyszínen mintegy 150-200-an gyűltek össze és kérdezték aktívan a Demokratikus Koalíció elnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!