Szombathely

2013.02.01. 17:22

Szombathelyi mentéstörténet

Szombathely - A Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány gondozásában jelent meg a Hivatásos és egyesületi mentés Szombathelyen című könyv, a bemutató pénteken volt a városházán.

Ölbei Lívia

Grastyán László nyugalmazott tűzoltó-alezredes Éhen Gyula polgármester Üdvözlő hangok című alkalmi versét olvasta föl a könyvbemutatóra összegyűlt népes közönség előtt a városháza házasságkötő termében: a vers a szombathelyi önkéntes tűzoltók zászlóavatására íródott a 19. század 70-es éveiben, refrénje úgy szól, hogy egyesült erővel vész idején.

Az emberek mentése kezdettől szorosan összefonódott a tűzoltással, a maihoz már hasonlító szervezetté válás a 19. században következett be, utalt rá köszöntőjében dr. Lórántfy Mária regionális orvosigazgató, hangsúlyozva, hogy az ember mentése a legszebb cselekedetnek minősül.

Fotók: Kiss Teodóra

Dr. Puskás Tivadar polgármester azzal indított, hogy rendes, böcsületes foglalkozására nézve mentőorvos, önkéntesként ma is segíti a szervezetet. Mint mondta, itt tanulta meg becsülni az életet és a másik embert: A mentőszolgálat egy nagy család. Aki ezt a hivatást választja, elsősorban soha nem a pénz motiválja, hanem a segítő szándék. Ezt a tapasztalatot támasztják alá Lendvai Rezső több évtizedes kutatásai is. Az általa és Lendvai Andrea által jegyzett új kötet a példa értékű szombathelyi mentéstörténet 140 évét dolgozza föl: személyes beszélgetések, a sajtó híradásai, valamint levéltári dokumentumok alapján.

A könyvbemutatót megtisztelte jelenlétével dr. Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!